MINISTARSTVO PODRŽALO STAROG ŠEFA! Marija pesudila: Lutovac je gazda DS

Autor:

Vesti

23.02.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović odbacilo je zahtev Branislava Lečića da bude upisan kao predsednik Demokratske stranke (DS). Šef demokrata biće i dalje Zoran Lutovac, čime, prema oceni Lečića, DS zapravo ostaje u rukama lidera SSP Dragana Đilasa.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Branislav Lečić i Zoran Lutovac

- Odluka ministarstva je politička odluka par ekselans. DS ostaje zapravo u rukama Đilasa. Stranka je oteta, to smo davno i jasno definisali. Ali takav DS je i najbolja opozicija za (predsednika Srbije i SNS Aleksandra) Vučića, apsolutno mu odgovara. Da je odlučeno drugačije, to bi značilo da smo oslobodili iz kandži otetu DS i da bi na političkoj sceni postojala treća, nacionalno-demokratska opcija. Zato Lečić sa svojim ljudima nije uspeo da se upiše u registar - komentariše za Srpski telegraf Lečić.

ODBAČENA PRIJAVA

On je 5. oktobra 2020. poslao prijavu za upis promene podataka u Registar političkih stranaka kojom je traženo da se izvrši upis podataka za novog zastupnika DS. Međutim, nadležno ministarstvo koje vodi potpredsednica SNS Marija Obradović odlučilo je da su neposredni izbori na kojima je Lečić izabran za predsednika DS suprotni statutu te partije, te da zbog toga on ne može da bude na njenom čelu.

RepublikaFoto: Tanjug
Marija Obradović

Rešenje ministarstva je konačno u upravnom postupku, ali se protiv njega tužbom može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Beogradu u roku od 30 dana od dana dostavljanja te odluke.

Lečić poručuje da će grupa demokrata koju predvodi tu mogućnost iskoristiti. Nije odbacio opciju da, u slučaju da pred Upravnim sudom izgubi spor, osnuju novu političku organizaciju:

- O svemu ćemo raspravljati na Predsedništvu stranke, kao i na sednici Glavnog odbora, koja će biti u Domu sindikata 28. februara.

PORAZ BUNTOVNIKA

  • 26. septembra 2020. grupa demokrata organizovala izbore i za predsednika izabrala Branislava Lečića
  • rukovodstvo DS predvođeno Lutovcem izbacila iz partije te "buntovnike"
  • 5. oktobra 2020. Lečić podneo zahtev da bude upisan kao pravni zastupnik DS u Registru političkih stranaka umesto Lutovca
  • 17. februara 2021. ministarstvo Marije Obradović odbacilo Lečićev zahtev

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave potvrđuju da je doneto rešenje kojim je odbačena prijava Branislava Lečića za upis promene podataka u Registar političkih stranaka, ističući da je postupak vođen u skladu sa zakonom:

- Ministarstvo je postupak po prijavi Branislava Lečića vodilo u skladu sa Zakonom o političkim strankama i Zakonom o opštem upravnom postupku, uz puno uvažavanje, kako prava i interesa obe zainteresovane strane u ovom postupku tako i potrebe da se potpuno i nesumnjivo utvrde sve činjenice i okolnosti od značaja za odlučivanje po podnetoj prijavi. Protiv ovog rešenja zainteresovane strane mogu pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Beogradu, u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading