MRZITELJI POLUDELI ZBOG STEFANA NEMANJE: Opozicija i njeni mediji DOČEKALI NA NOŽ spomenik velikanu

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

29.01.2021

04:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kritike su potpuno besmislene, neki bi verovatno bili zadovoljni kada bi se podigao spomenik Franji Tuđmanu, kaže verski analitičar Željko Injac.

RepublikaFoto: Tanjug
Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Otkrivanje Spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu bilo je povod za vrhunac histerije koju su Šolakovi mediji i opozicija započeli još otkad je gradnja najavljena. Naime, obeležje jednom od najvećih srpskih vladara i utemeljivaču dinastije Nemanjića dočekano je na nož, uz bujicu uvreda na društvenim mrežama i pozivima da se "ruglo sruši".

- Šta je Stefan Nemanja uradio da bi zaslužio da mu se spomenik podiže parama ukradenim od građana. Ovaj spomenik treba da ostane kao podsećanje na razaranje beogradske železničke stanice, ali i na kriminalni projekat Beograd na vodi - upitao je na protestu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu pisac i vizuelni umetnik Dejan Atanaković.

Dva aršina za kršenje mera

Dvostruki aršini opozicionih medija i njihova navodna briga za zdravlje građana videli su se i na sajtu budućeg Šolakovog dnevnog lista Danas. Naime, oni su objavili vest sa otkrivanja spomenika i uz konstataciju da se sve odigralo "uz flagrantno kršenje epidemioloških mera" bez obzira na to što se na slici vide građani koji su disciplinovano nosili maske.

Međutim, da im nije stalo do zdravlja već do ogoljene propagande pokazuje i to što okupljanje ispred Filozofskog fakulteta nisu videli kao "flagrantno kršenje mera" u borbi protiv koronavirusa. Očigledno, taj skup je iz njihovog ugla bio potpuno bezbedan.

RepublikaFoto: Printscreen

Među govornicima koji su se obratili šačici od tridesetak nezadovoljnih našla se i aktivistkinja iz nevladinog sektora i istoričarka Aida Ćorović.

- Spomenik Stefanu Nemanji je zapravo spomenik Aleksandru Vučiću, njegovoj bahatosti i aroganciji. Ovo što vidimo nije nikakav spomenik Stefanu Nemanji. To je sve suprotno od onoga što je naša tradicija i naša kultura - rekla je Ćorovićeva.

Irina Subotić, istoričarka umetnosti, ocenila je da je "sam spomenik velika sramota".

- On je i ruglo, a mene zanima da li će Crkva, koja je do sada pala na svim ispitima, nešto reći. On je u odori monaha, a drži mač prema nebu, prema bogu. On nije ni džihadista ni templar. On je jedna kombinacija koja ne postoji - rekla je Subotićeva.

Smeta im i Danilo

Opozicioni mediji nisu mogli, a da i ovaj put ne upute kritiku na račun Vučića. Naime, oni su na krajnje ciničan način želeli da predstave to što je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, objašnjavao Danilu detalje vezane za spomenik, pa su celu situaciju predstavili podrugljivo, kako je Danilo "imao i ličnog vodiča".

RepublikaFoto: Printscreen

 

Verski analitičar Željko Injac u ovakvim reakcijama vidi pokušaj rušenja svega što je srpsko.

- Aleksandar Vučić neće vladati 100 godina, tako da kritike da je spomenik podignut njemu i njegovoj vlasti padaju u vodu. Kritika na račun mača umesto krsta takođe je besmislena i u srži je pokušaj da se obezvredi sve što je srpsko. Krst niko nije sakrio, niko se nije plašio, pa ceo spomenik je u krstovima, neka odu i vide i shvatiće. Sve to je pokušaj opozicije da politizuje podizanje spomenika, pa i Hram Svetog Save. Niko im nije kriv što se njihova vlast nije setila da podigne spomenik nekoj tako značajnoj ličnosti. Verovatno bi bili zadovoljni kad bi se podigao spomenik Franji Tuđmanu - smatra Injac.

RepublikaFoto: Printscreen
Željko Injac

Dodaje da svako ko je normalan mora priznati da je spomenik, kao i sama ideja da se spomenik podigne, zaista nešto veličanstveno.

- Jer kome, ako ne njemu, on je postavio temelje naše države. A ovima što se pitaju kako će Crkva reagovati jer je Stefan Nemanja u odelu monaha, a sa mačem podignutim ka nebu, ka bogu, mogu da kažem da se obrazuju i malo više pročitaju o Stefanu Nemanji. On je većinski deo života bio vladar, tek pred kraj je postao monah. Spomenik je spoj njegovog vladajućeg i duhovnog života i to je predstavljeno na pravi način. Sve ostalo, kritike i osude, samo su gluposti - rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading