NOVO PRAVILO NA PUMPAMA ŠIROM SRBIJE STUPILO NA SNAGU

Autor: alo.rs

Vesti

15.10.2018

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek posle "bregzita".

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

- Od ove direktive se očekuje da će država, pre svega, još sigurnije naplaćivati akcize, da će vozači znati šta kupuju i da će one koji pošteno posluju zaštititi od onih koji love u mutnom - kaže Borivoje Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Direktiva je stupila na snagu 12. oktobra i za kontrolu njenog sprovođenja u Srbiji će biti zadužene nadležne inspekcijske službe. U praksi će to značiti da na rezervoarima na benzinskim stanicama, kao i na vrhovima "pištolja" za točenje, moraju da budu istaknute odgovarajuće nalepnice, baš kao i na svim vozilima proizvedenim, odnosno prodavanim na ovim tržištima posle 11. oktobra ove godine.

Gorivo će poskupeti još 5-6 dinara po litru "zbog DUNAVA"!

Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakama B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel.

Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mešavini goriva.

Vrednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminijum). Procena je da, na primer, u Nemačkoj čak 90 odsto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema sadašnjem stanju, najčešća oznaka goriva na našem tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu. TNG će imati etiketu u obliku romba, baš kao i CNG.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading