Radnicima koji pređu u Al Dahru prva tri meseca rad na određeno: OSTALA PRAVA ISTA KAO DO SADA

Autor: Republika

Vesti

11.10.2018

11:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi vlasnik PKB-a ponudiće radnicima ugovor o radu sa svim pravima iz važećeg kolektivnog ugovora za prva tri meseca rada na određeno vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

To je izjavio predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Đorđević. 

On je za agenciju Beta rekao da će radnicima biti ponuđen posao na istim radnim mestima. 


Sve nepokretnosti, zgrade, 16.785 hektara zemlje, poljoprivredne mašine i stočni fond od 17.000 grla goveda poljoprivrednog kombinata PKB kupila je za oko 122,5 miliona evra Al Dahra Srbija, registrovana u Irigu, koja je kćerka frima kompanije Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

- Zaposlenima koji potpišu ugovor o prelasku u Al Dahru neće biti uskraćeno nijedno pravo koje su do sada imali, dobiće istu platu sa svim dodacima, regresom i toplim obrokom - rekao je Đorđević. 
Foto: ST/D. KADIĆ

Dodao je da će radnici jedino izgubiti pravo na obračun minulog rada od 0,5 odsto godišnje zbog prelaska u novu firmu jer Zakon o radu predviđa da se minuli rad obračunava samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, a ne za sve godine radnog staža. 


Đorđević je ocenio da će se taj gubitak "ispeglati" na taj način što se zaposlenima više neće odbijati deset odsto od plate po osnovu zakona o umanjenju plata iz 2014. godine zbog fiskalne konsolidacije. 

- U prelaznom periodu do 1. februara do kada će radnici još biti u okviru PKB-a sa novim vlasnikom će započeti pregovori o novom kolektivnom ugovoru - rekao je Đorđević. 
Foto: Tanjug/AP

Istakao je da će Al Dahra imati obavezu da u prvoj godini upravljanja PKB-om u stalni radni odnos primi 500 radnika, a u drugoj do 1.000 radnika. 

PKB zapošljava 1.706 radnika, a prema ugovoru koji je Ministarstvo privrede Srbije potpisalo sa Al Dahrom Srbija, optimalan broj zaposlenih u naredne tri godine je 1.000 radnika. 

Svi zaposleni će dobiti otpremninu po 450 evra po godini staža, koja će se isplatiti iz kupoprodajne cene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading