SA KINESKIM PROIZVOĐAČEM GUMA POVUKLI NOGU: Potpisan sporazum sa Šandong Linglongom, zainteresovani i drugi

Autor: Tanjug

Vesti

17.09.2018

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je jutros u Pekingu okvirni sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije "Šandong Linglong" o ulaganjima u Zrenjanin

RepublikaFoto: Tanjug
Siniša Mali u Kini

Ministar Mali je, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisao sporazum s predsednikom te kineske kompanije Vang Fengom. 

U aprilu naredne godine, kako je ranije najavljeno, Zrenjanin očekuje početak izgradnje fabrike poznatog kineskog proizvođača automobilskih guma "Šandong Linglong", a vrednost investicije je 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra). 


Pozdravljajući se s predsednikom "Šandog Linglonga" Vangom, predsednik Srbije istakao je da je sa velikom radošću dočekao ovaj dan, da je srećan što je sporazum potpisan, jer on znači puno za Zrenjanin. 

Vučić je, uoči posete Kini, tokom koje će se sastati i s predsednikom Kine Si Đipingom, rekao da će sporazum sa "Šandong Linglongom" promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i u srednjem i južnom Banatu, i da je od značaja za celu Srbiju

- Imamo tri sporazuma koja su vezana za Zrenjanin. Nova fabrika guma, investicija od skoro milijardu dolara, sa "Šangdong Lingdongom", njegovim kooperantom i s jednom firmom koja se bavi proizvodnjom cink-oksida, investicijom od 85 miliona dolara, koja će otvoriti 280 radnih mesta. To je velika vest za Zrenjanin - rekao je ministar Mali po dolasku u Peking. 

RepublikaFoto: Tanjug
Predsednik Vučić bio je prisutan na sastanku

Potpisivanje sporazuma, kojem su prisustvovali i ostali članovi srpske delegacije, između ostalih potpredsednica vlade i ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, propratili su kineski mediji. 

Dolazak "Šandong Linglonga" u Zrenjanin značajan je jer, kako je rečeno, postoji zainteresovanost još četiri kooperantske kineske kompanije da dođu u Srbiju. 

Kineska kompanija planira da otvori oko 1.200 radnih mesta, a prema najavi predsednika kompanije Vanga, moguće je da će zaposliti i više od toga. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Sale

17.09.2018 08:50

Dan kada u Srbiju dolazi tri milijarde eura Bravo predsednice.

Ratko

17.09.2018 08:53

Ovo je odgovor svima kako i ko i koliko radi za Srbe i Srbiju svaka cast Vucicu.

Nina

17.09.2018 08:59

Dan kada u Srbiju dolazi tri milijarde eura Svaka cast Vucicu....

Laki

17.09.2018 09:00

Ovo je jasan odgovor svima kako i ko i koliko radi za Srbe i Srbiju svaka cast Vucicu.