MINISTAR ANTIĆ UVERAVA: Neće biti otpuštanja u RTB Bor

Autor: Tanjug

Vesti

01.09.2018

17:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je da iz Rudarsko-topioničarkog basena (RTB) "Bor" nakon što ga je preuzela kineska firma Ziđin neće biti otpuštanja radnika. Antić je za TV Prva na pitanje da li je 5.000 trenutno zaposlenih u RTB Bor previše i da li očekuje otpuštanja, rekao da smatra da je taj broj realan.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Antić govorio na konferenciji za medije u Vladi Srbije

- Ovaj broj zaposlenih je realan ako se uzmu u obzir najavljene investicije i otvaranje novih rudnika, a predstavlja i obavezu stranog partnera. U ugovoru stoji da je kazna za svakog ispod 5.000 zaposlenih radnika u obavezi da u budžet Srbije uplati dve bruto zarade - objasnio je Antić.

On je rekao i da najavljenu dokapitalizaciju Ziđina očekuju odmah po zaključenju ugovora, a da nakon njihovog preuzimanja većinskog paketa očekuju realizaciju obavezujućih investicija.

- "U sledećih šest godina (kineska kompanija) investirati 1,26 milijardi evra, što će učiniti da RTB postane profitabilana kompanija... Očekujem da će Srbija imati 37 odsto tih uvećanih profita u svom budžetu - rekao je Antić.

On je rekao da je pančevačka "Petrohemija" takodje spremna "ili za privatizaciju, ili za strateško partnerstvo", kao i da je ta kompanija iz pozicije jednog od najvećih gubitaša dovedena do dobrog poslovanja.

Antić je rekao da je država u proteklih šest godina "dramatično smanjila subvencije državnim preduzećima", što je za cilj imalo da ih učini efikasnijim.

- RTB je imao istorijski lanac dugovanja koji je bio preko milijardu evra, sa diskontinuitetom u investicionom ciklusu... a nedostatak investicija nije mogao da "nahrani" novoizgradjenu topionicu - kazao je Antić.

Kinesku kompaniju Ziđin Vlada Srbije izabrala je za strateškog partnera u RTB Bor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading