RUSI UZIMAJU AGROKOR, uz samo jedan USLOV

Autor: Novosti, Republika

Vesti

30.05.2018

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Zberbanka već početkom jula trebalo bi da preuzme vođenje najvećeg hrvatskog koncerna "Agrokor", a poslednjih dana vode se i pregovori da se uticaj ruske banke još poveća.

RepublikaFoto: youtube.com/ TV1 HD
Hrvatska kompanija "Agrokor"

Naime, Zberbanka je spremna da se odrekne udela u slovenačkom "Merkatoru" u zamenu za veći udeo u "Agrokoru", a po raspoloženju vanredne uprave kompanije takav je dogovor sasvim realan.

Zberbanka ima 18,5 odsto udela u "Merkatoru", a računa se da će nakon konačnog dogovora u "Agrokoru" imati najmanje 40 odsto udela, ako ne i više.

Praktično to znači da će Rusi imati i glavnu reč o budućnosti poslovanja "Agrokora", kompanije koja je i dalje kičma hrvatske ekonomije i u čijem su sastavu firme bez kojih je nezamisliva hrvatska poljoprivreda i maloprodaja.

Imaće to sigurno i političkih posledica, pre svega što će Rusi na velika vrata time ući u Hrvatsku koja je dugo vremena kočila ruski kapital.

U prvoj fazi stabilizacije "Agrokora" bilo je pokušaja da se ruske banke izbace iz igre, ali to nije uspelo, da bi na kraju Zberbanka kojoj je bivši vlasnik Ivica Todorić ostao dužan 1,1 milijardu evra preuzima odgovornost za buduće poslovanje "Agrokora".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading