PRVO OBEĆANJE MALOG PO STUPANJU NA NOVU DUŽNOST: Spustiću javni dug ispod 50 odsto BDP

Autor: Tanjug

Vesti

29.05.2018

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da ima velike planove za Srbiju i dodaje da mu je najveći izazov na novoj funkciji da privredni rast bude što veći. Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da mu je jedan od planova da održi makroekonomsku stabilnost te da se udeo javnog duga u BDP-u smanji ispod 50 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Čeka ga veliki posao: Siniša Mali

Kaže da je stupanje na funkciju ministra finansija drugačija vrsta izazova nego stupanje na mesto gradonačelnika Beograda, jer je finansijska situacija tada u Beogradu bila drugačija nego finansijska situacija u Srbiji danas.

Tri godine suficit

- Kao gradonačelnik nasledio sam rekordni dug Beograda, milijardu i dvesta miliona, rekordan deficit od 20 odsto. U protekle četiri godine smo se dobro nosili sa tim, budžet grada je stabilizovan. Republika ima drugačije trenutno stanje - naše javne finansije su stabilizovane, tri godine unazad imamo suficit, učešće javnog duga nam je ispod 60 odsto, a bilo je preko 70 pre nekoliko godina - napominje Mali, koga je ranije danas Skupština izabrala za novog ministra finansija.

Siniša Mali kaže da, "uz sve dužno poštovanje prema prethodnicima", posao ministra finansija nije da sačuva državnu kasu, već da je uveća kako bismo, dodaje, deci obezbedili bolju budućnost.

Cilj je, ističe, da budžet bude što veći.

- Najveći izazov mi je da stopa ekonomskog rasta bude što viša. Sjajna je vest za građane Srbije stopa od 4,5 odsto, želimo da tako bude i nadalje. Želim nove kilometre auto-puteva, nove fabrike, da smanjujemo nezaposlenost. Hoću da se borim za svako novo radno mesto. Moja dužnost će biti da obezbedim novac za sve to u budžetu. Sve se meri time koliko je životni standard veći - naglašava ministar.

Razgovor sa MMF

Ukazuje da ima mesta za povećanje plata u javnom sektoru zahvaljujući, kako kaže, odgovornoj politici vođenoj u prethodnom periodu.

- Mislim da je fer da oni koji su podneli teret reformi vide korist od reformi. Predsednik Vučić je najavio ukidanje zakona o privremenom umanjivanju penzija, kao i povećanje penzija za one koji primaju ispod 25.000 dinara. U narednih nekoliko meseci očekuje nas razgovor sa MMF-om o povećanju plata - navodi ministar finansija. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (62)

Loading
Una

29.05.2018 19:13

I hoces,jer si dokazao kao gradonacelnik Beograda veoma uspesno.

Danko

29.05.2018 19:18

Смањене јавног дуга је главни циљ Владе Србије ,као и смањене незапослености.

kornjacarade

29.05.2018 19:21

u obećanje siniše malog nesumnjam jer verujem da će vredno i uspešno se baviti finansijama

Gaga

29.05.2018 19:21

Puno uspeha na novoj funkciji.