ČEŠKI MILIJARDER KUPIO "TELENOR"!

Autor: Marija SAMOJLOVIĆ

Vesti

21.03.2018

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki milijarder Peter Kelner novi je vlasnik "Telenora" u Srbiji! Kelner je većinski vlasnik češkog mobilnog operatera O2, a njegova Investiciona grupacija PPF je za kompaniju koja posluje u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj iskeširala Norvežanima 2,8 milijardi evra.

RepublikaFoto: Tanjug/Đ. KOJADINOVIĆ
Telenor kupio češki milijarder

IMA ISKUSTVA

Imovina PPF grupe procenjuje se na 35 milijardi evra, a većinski udeo, čak 98 odsto, pripada najbogatijem Čehu. Grupa se bavi bankarstvom i finansijskim uslugama, telekomunikacijama, nekretninama... i posluje u centralnoj i istočnoj Evropi, kao i u Rusiji, Aziji i SAD.

Komentarišući najnoviju transakciju, profesor ekonomije Ljubodrag Savić ocenjuje da se "Telenor" ne povlači sa srpskog tržišta zato što ovde nema perspektivu, već da bi učvrstio poslovanje na severu i zapadu Evrope.

- Ta kompanija je dobro funkcionisala, odnos usluga i cene bio je zadovoljavajući. Nije neuobičajeno da dobre kompanije danas menjaju vlasnike. "Telenor" to ne čini zato što je tržište u Srbiji loše, već ima planove da ojača pozicije na drugoj strani Evrope - smatra Savić.

JAČAJU POZICIJU U EVROPI

Kupoprodajni proces, kako je saopšteno, biće završen u drugoj polovini 2018. godine zbog dobijanja neophodnih odobrenja za poslovanje.

- Telenor će na kraju transakcije, posle plaćenih poreza, imati dobitak tri milijarde norveških kruna (oko 300 miliona evra) - procenjuju u ovoj kompaniji.

Podsetimo, "Telenor" u Srbiji ima više od tri miliona korisnika, a na naše tržište je ušao 2006. godine kupovinom "Mobi 063". Ova transakcija koštala je Norvežane 1,51 milijardu evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading