SRBIN ZA KILOGRAM ŠEĆERA RADI 14 MINUTA, ZA TELEVIZOR 5 DANA I 4 SATA: Za auto se radi godinama, a ovo su podaci kupovne moći građana!

Autor:

Vesti

24.09.2023

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porast kupovne moći u Srbiji evidentan je kroz uporedne podatke o tome koliko se namirnica i proizvoda može kupiti za prosečnu platu u različitim periodima.

SRBIN ZA KILOGRAM ŠEĆERA RADI 14 MINUTA, ZA TELEVIZOR 5 DANA I 4 SATA:  Za auto se radi godinama, a ovo su  podaci kupovne moći građana!

Foto: Shutterstock

 U junu 2023. godine, radnik sa prosečnom platom u Srbiji mogao je kupiti litru ulja za samo 25 minuta rada, dok je za veš mašinu bilo potrebno raditi 8 dana. Ovi podaci dolaze iz Ministarstva trgovine i jasno ukazuju na rast kupovne moći stanovništva.

Kada uporedimo kupovnu moć u junu 2023. godine i septembru 2000. godine, primećujemo značajan napredak. Naime, u junu 2023. godine, prosečnom platom moglo se kupiti 418 litara ulja, dok je u septembru 2000. godine ista suma omogućavala kupovinu samo 166 litara ulja.

Takođe, u junu ove godine, radnik sa prosečnom platom mogao je kupiti kilogram šećera za samo 14 minuta rada, kilogram mlevene kafe za nešto više od tri i po sata, i kilogram pšeničnog brašna za devet minuta.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

Kada je reč o nabavci bele tehnike i kućnih aparata, vreme potrebno za rad izražava se danima. Na primer, za mašinu za pranje rublja bilo je potrebno raditi osam dana i šest sati, dok je za LCD televizor trebalo raditi pet dana i četiri sata. Za kupovinu automobila, poput Škode Fabije, bilo je neophodno raditi godinama, tačnije, dve godine i dva dana.

Upoređujući podatke o kupovnoj moći u junu 2023. godine i septembru 2000. godine, primećujemo značajan napredak. Na primer, frižider se u junu mogao kupiti za 0,4 prosečne neto plate, dok je u septembru 2000. za istu svotu bilo potrebno čak četiri i po plate. Električni šporet u junu je bio dostupan za 0,3 prosečne neto plate, dok je u septembru 2000. zahtevao 3,8 prosečne plate.

Ovi podaci jasno ukazuju na rast kupovne moći i ekonomsku stabilnost u Srbiji, što je pozitivan indikator za stanovništvo i privredu zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading