NOVA POMOĆ DRŽAVE, PRIJAVE VEĆ POČELE Spremno 18 miliona dinara, evo ko ima pravo da konkuriše

Autor:

Vesti

13.07.2023

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raspisan konkurs za startap preduzeća i mlade preduzetnike

NOVA POMOĆ DRŽAVE, PRIJAVE VEĆ POČELE Spremno 18 miliona dinara, evo ko ima pravo da konkuriše

Foto: Shutterstock

Novac

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je danas prvi put Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za subvencionisanje troškova za nabavku mašina/opreme u 2023. godini - startap za početnike i mlade, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Iznos u visini od 18 miliona dinara namenjen je novoosnovanim privrednim subjektima u cilju lakšeg funkcionisanja i povećanja stepena opstanka na tržištu i zapošljavanja, poboljšanja uslova poslovanja i unapređenja konkurentnosti, kao i sveukupnog daljeg rasta i razvoja preduzetništva u AP Vojvodini, sa posebnim osvrtom na mlade početnike.

Tim povodom, danas je u Pokrajinskoj vladi održana konferencija za medije, na kojoj je pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević naglasio da se sredstva odobravaju po principu refundacije i da se izraz startap odnosi na preduzeća iz svih delatnosti koja su pokrenuta tokom prošle ili tekuće godine.

Mnoga istraživanja su pokazala da su upravo prva i druga godina kritične za opstanak novootvorenih preduzeća i upravo zato je težište ovog konkursa na preduzećima koja su otvorena 2022. i 2023. godine, izjavio je Ivanišević.

Naveo je da prednost imaju privrednici koji su mlađi od 35 godina, ali da će resorni sekretarijat refundirati iznos sredstava i za lica koja su starija, s obzirom na to da Nacionalna strategija za zapošljavanje prepoznaje i druga lica kao teže zapošljive kategorije.

Do milion dinara pomoći

Iznosi koji su predviđeni da budu opredeljeni po svakom privrednom subjektu su od 200.000 do milion dinara i ukupan iznos mora biti isplaćen do završetka konkursa.
Pod nabavkom mašina/opreme podrazumeva se proizvodna i druga oprema koja je u funkciji izrade ili pripreme i dorade finalnog proizvoda i/ili pružanja usluge.
Mašine/oprema mora biti namenjena za profesionalnu upotrebu u okviru delatnosti.

Ovaj konkurs će nam biti jedna vrsta istraživanja tržišta i potreba biznismena koji kreću u novi biznis, da bismo mogli za sledeću budžetsku godinu da napravimo projekciju kako Sekretarijat za privredu i turizam može da pomogne ljudima koji žele da pokrenu ili su već pokrenuli svoj biznis, objasnio je Ivanišević.

Napomenuo je da se svi podaci o ovom pilot projektu mogu pronaći na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Pravo učešća imaju novoosnovani preduzetnici i privredna društva sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine koji su upisani u registar Agencije za privredne registre najranije 1. januara 2022. godine, registrovani su na neodređeno vreme i imaju aktivan status, razvrstani su na mikro ili mala pravna lica, ili su preduzetnici paušalni poreski obveznici.

Prijave na konkurs počinju danas, 13. jula i trajaće do 14. avgusta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading