NOVO POSKUPLJENJE ZA VIKEND Cigarete će koštati za oko 10 dinara više, ali neće samo one poskupeti

Autor:

Vesti

26.06.2023

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Građane Srbije od 1. jula očekuje poskupljenje cigareta i tečnosti za punjenje e-cigareta, zbog akciznog kalendara kojim je predviđeno da cigarete poskupljuju dva puta godišnje

NOVO POSKUPLJENJE ZA VIKEND Cigarete će koštati za oko 10 dinara više, ali neće samo one poskupeti

Foto: pixabay.com/fotomontaža/E.D.

Građane Srbije od 1. jula očekuje poskupljenje cigareta i tečnosti za punjenje e-cigareta, zbog akciznog kalendara kojim je predviđeno da cigarete poskupljuju dva puta godišnje.

Akcizni kalendar je usvojen krajem 2020. godine i po njemu se svakog januara i jula, uvećavaju cene cigareta po paklici zbog uvećanja specifične akcize koja raste svakih šest meseci do 1. jula 2025. za po 1,5 dinara po paklici.

Na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalan akciza od 33 odsto, koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjena, a na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih nameta, proizvođači povećavaju cenu cigareta po paklici za oko 10 dinara.

Ovo povećanje cena je iz razloga kako bi se Srbija uskladilila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Usvajanjem izmena i dopuna Zakona o akcizama, koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2021. predviđeno je da se uvećavaju i akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta, pa se od jula očekuje i njihovo poskupljenje.

Cene duvanskih proizvoda se, inače, ne uvećavaju svakog januara i jula automatski, već Vlada Srbije mora da ih odobri i to na osnovu podnetog zahteva svakog proizvođača.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading