GORAN NIKOLIĆ: Povećanje plata i penzija neće narušiti finansijsku stabilnost

Autor:

Vesti

09.06.2023

13:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikolić je istakao da će očekivane projekcije o rastu BDP za dva do tri procenta biti realizovane

GORAN NIKOLIĆ: Povećanje plata i penzija neće narušiti finansijsku stabilnost

Foto: youtube.com/FRIEDRICH EBERT STIFTUNG KANCELARIJA BEOGRAD

Ekonomista Goran Nikolić izjavio je danas da sama ušteda u budžetu od 85 milijardi dinara u prvih pet meseci otvara mogućnost za realizaciju najavljenog povećanja plata i penzija, bez opasnosti od narušavanja finansijske stabilnosti.

- Rast plata i penzija, ne samo da ima efekta na standard populacije, nego ima efekte i na ukupnu ekonomsku aktivnost, zato što će podsticanje potrošnje svakako da se odrazi i na rast BDP koji je uprkos svemu rastao početkom godine - rekao je Nikolić za Tanjug komentaršući nove mere koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

On je dodao da ovakva fiskalna politika predstavlja pokušaj da se, pored održavanja standarda populacije korišićenjem umerenog fiskalnog stimulansa, podstakne potrošnja, a samim tim i rast BDP.

- Srbija će ove godine biti u plusu, što je u suprotnosti sa našim glavnim trgovinskim partnerima, zemljama EU od kojih će veliki broj njih biti suočen sa stagnacijom ili padom BDP ove godine - rekao je Nikolić.

On je istakao da će očekivane projekcije o rastu BDP za dva do tri procenta biti realizovane, što je, kako kaže, dobar znak imajući u vidu stanje u kom se nalazi svetska ekonomija usled rata u Ukrajini, ali i trgovinsko-tehnološkog rata koji protiv Kine vode SAD.

- Budžetski prihodi su bolji nego što je planirano, a ove mere su na neki način potrošnja onoga što je ušteđeno. Imali smo bolja budžetska izvršenja nego što je planirano pa je za 85 milijardi dinara budžetski deficit bolji od planiranog za prvih pet meseci - rekao je Nikolić.

On je dodao da bi ukupan efekat mera povećanja plata i penzija bio neutralan kada je u pitanju deficit, zato što će se te mere odnositi na novac koji je ušteđen u prvih pet meseci, pa će one početi da se realizuju od 1. septembra kada krenu prva povećanja plata i penzija.

- Odluka Narodne banke Srbije da vodi opreznu monetarnu politiku ukazuje da neće biti nekih većih problema budući da imamo usporavanje inflacije i stabilan kurs, a što se tiče javnog duga, on je sa 51 procenat daleko ispod svih evropskih parametara. Javni dug je u zemljama EU u proseku 95 procenata, tako da Srbija nije prezadužena, ona je jedna od najmanje zaduženih u Evropi - istakao je Nikolić. Komentarišući ocene kreditnih agencija, Nikolić kaže da su one povoljne što se može videti i iz izveštaja koji je juče predstavila Narodna banka Srbije na konferenciji u Londonu.

- Industrija je u rastu od blizu dva procenta za prva četiri meseca ove godine, što ohrabruje. Imamo i rast izvoza uz pad uvoza što je očekivano imajući u vidu da su cene energenata pale što direktno utiče i na smanjivanje infaltornih pritisaka - rekao je Nikolić.

Kada je reč o prilivu stranih direktnih investicija, ističe da se trend rasta SDI i ove godine nastavlja i da se može desiti da ova godina bude rekordna po njihovom prilivu.

- Očigledno da je premeštanje proizvodnje iz Kine u zemlje koje su bliže Zapadu dao pozitivne efekte na našu zemlju. Mi imamo i povećan priliv investicija iz Kine, jer ta zemlja povećano investira u Srbiju, budući da ima otežavajuće okolnosti kada investira u zemlje Zapada, dok sa druge strane, Zapad pokušava da smanji rizik od ulaganja u Kinu, pa povećava investicije u druge zemlje za koje smatra da nisu rizične za njihove vitalne interese - rekao je Nikolić.

On je zaključio da sama ušteda u budžetu govori da je moguće izvesti najavljenja povećanja plata i penzija bez opasnosti od narušavanja finansijske stabilnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading