VLADA SRBIJE POVEĆALA NAKNADU ZA MLADE: Evo koliko će od sada primati na programu "Moja prva plata"

Autor:

Vesti

19.08.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Za mlade sa srednjim obrazovanjem iznosi su povećani sa 22.000 na 25.000 dinara mesečno, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 26.000 dinara na 30.000 dinara mesečno.

VLADA SRBIJE POVEĆALA NAKNADU ZA MLADE: Evo koliko će od sada primati na programu "Moja prva plata"

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Vlada Srbije saopštila da je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata”, kojom su povećani iznosi novčane naknade nezaposlenim mladima koji će biti uključeni u taj program po novom javnom pozivu.

Za mlade sa srednjim obrazovanjem iznosi su povećani sa 22.000 na 25.000 dinara mesečno, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 26.000 dinara na 30.000 dinara mesečno, navedeno je u saopštenju.

Novi Javni poziv raspisaće Nacionalna služba za zapošljavanje u ponedeljak, 22. avgusta, a sve informacije biće dostupne na veb sajtovima: www.nsz.gov.rs ;i www.mojaprvaplata.gov.rs.

Do sada su realizovana dva ciklusa programa u koji je uključeno oko 18.000 mladih.

Cilj Programa je osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja”, navodi se u saopštenju.

Programom „Moja prva plata” stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećavanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i zapošljavanje, imajući u vidu da je položaj mladih na tržištu rada nepovoljniji u odnosu na opštu populaciju u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Na današnjoj sednici doneta je i izmenjena odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590, kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

Kako je navela Vlada Srbije, donošenjem ove mere sprečiće se moguće štete po privredu i građane, jer energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice ove robe bitne za građane Srbije.

Članovi vlade doneli su i Rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja Ivani Nišević, s obzirom na to da je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u olimpijskom sportu - rukomet, održanom u Beogradu 2013. godine.

Ista odluka doneta je i za rukometaša Ivana Stankovića za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u tom olimpijskom sportu u Beogradu 2012. godine.

„Donošenje ovakvih rešenja su od veoma važnog interesa za razvoj i afirmaciju sporta, bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje što boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji naše države, pa je samim tim od velikog značaja i interesa za Srbiju”, navela je Vlada Srbije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading