DA LI NAM PRETI BRITANSKI SCENARIO? Ekonomisti otkrili da li bi svetska energetska kriza trebalo da nas brine!

Autor:

Vesti

14.10.2021

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teška energetska kriza koja trese svet u većoj ili manjoj meri pogodiće sve zemlje. Kako ocenjuju ekonomski stručnjaci za Srpski telegraf, zahvaljujući pravovremenoj intervenciji države, spremno dočekujemo probleme s energentima, pa će potrošači u Srbiji proći bez većeg udara po džepu.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je da je cena sirove nafte zabeležila još jedan skok. Probijena je barijera od 80 dolara po barelu, što nije zabeleženo od 2010, kada je jedan barel koštao rekordnih 100 dolara.

- Trgovci su počeli da kupuju velike količine nafte, stvarajući zalihe da bi se pripremili za period ukidanja restrikcija zbog korone. Međutim, došli smo do paradoksa da su izazvali takvu neravnotežu proizvodnje i potražnje da je za veoma kratko vreme poskupela nafta - rekao je Mićović.

On ističe da je za poslednjih 50 dana, tačnije od 22. avgusta do 12. oktobra, došlo do nezapamćenog naglog rasta cene nafte, što se može videti na veoma strmoj krivi, a nafta je poskupela čak 28 posto u ovom periodu.

Situacija u regionu

Energetska kriza uticala je i na situaciju u regionu. Znatno jeftinije gorivo u BiH i Severnoj Makedoniji se menja. Ono je znatno jeftinije jer su državne dažbine manje, ali promene su i kod njih vidljive. Cena litre benzina u BiH je 1,18 evra, u Severnoj Makedoniji 1,19 evra. U Hrvatskoj litar benzina košta 1,51 evro, pa se razmatra mogućnost smanjenja akciza.

Kako je za naš list istakao ekonomista Mlađan Kovačević, zbog situacije na svetskom tržištu neminovno je da i kod nas dođe do poskupljenja naftnih derivata, pre svega, benzina, ali je uveren da će te korekcije biti minimalne. On naglašava da građani Srbije nemaju razloga za paniku zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je uspostavio odlične odnose s Rusijom.

- Pored država OPEK i SAD, Rusija je jedan od najozbiljnijih igrača na tržištu energenata. Naravno, Rusi će se truditi da iskoriste ovaj trenutak i zarade što više, ali se to neće odnositi i na nas. Mi ćemo naftu i gas od njih dobijati po povoljnijim, prijateljskim cenama. Koliko vidim, država je preduzela i preduzima sve što može da se kod nas izbegne britanski scenario i verujem da će tako i biti. Građani nemaju razloga za paniku i nepotrebno skladištenje goriva jer, prema svim argumentima koje sam čuo, nas će ova energetska kriza zaobići ili, preciznije rečeno, manje pogoditi u odnosu na mnoge druge zemlje - objasnio je Kovačević.

Detaljnije o energetskoj krizi koja trese svet pročitajte ovde.

Šta država može da uradi

- U Srbiji, osim smanjenja akciza, imamo još prostora da razmišljamo o svim drugom troškovima kojim smo opteretili samo tržište naftnih derivata. Pokrenuta je inicijativa da se razgovara da li možemo učiniti tržište racionalnijim - rekao je Mićović i istakao da ne možemo da utičemo na globalno tržište, ali da možemo kod nas da uradimo mnogo stvari.

Podsećamo, uredbom o formiranju operativnih rezervi ministarstvo je obavezalo sve energetske subjekte da moraju o svom trošku da kupe naftu i da u svakom trenutku imaju, što se odnosi na proizvođače i uvoznike, na zalihama po četiri dana isporuka na tržište.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading