EVROPU ČEKAJU HLADNI I MRAČNI DANI, A SRBIJU TOPLA ZIMA! Ovako je predsednik Vučić sačuvao našu zemlju od energetske krize

Autor: Republika

Vesti

12.10.2021

07:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropu potresa do sada neviđena energetska kriza, cene gasa, nafte i električne energije obaraju višegodišnje rekorde, a kontinent strahuje od predstojeće zime, kao i od toga da će videti novo povećanje cena, ali i nestašicu energenata, pogotovo gasa.

Foto: printscreen/TV Pink

Aleksandar Vučić sačuvao Srbiju od energetske krize

Ipak, sada je svima jasno da je naša država sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu, nakon izvanredne strategije za prevazilaženje korona krize, potpuno spremna da pokaže snagu i pred novim izazovom, odnosno energetskom krizom.

Potrošači u Srbiji ne osećaju efekte krize, a za to je najzaslužniji najveći investicioni ciklus koji je uz podršku predsednika Vučića pokrenut 2016. godine, kada je EPS započeo modernizaciju termopostrojenja. Upravo to je, prema rečima stručnjaka, doprinelo da Srbiji, kao jednoj od retkih, ako ne i jedinoj ne nedostaje struje.

STANJE STABILNO

Direktor "Elektroprivrede Srbije" Milorad Grčić za Objektiv navodi da građani Srbije mogu da odahnu jer će snabdevanje strujom biti stabilno i u narednim godinama.

- Mi smo u zavidnoj situaciji, isključivo zbog odluke predsednika Aleksandra Vučića da sačuva i unapredi termoelektrane i rudnike. Ja sam pet i po godina direktor EPS-a, a devet godina sam u energetici i, verujte, niko se nije posvetio energetici na ovakav način kao naš predsednik. On je čak šest puta bio u rudnicima i čak držao sednicu Vlade na kopovima, što je nezabeleženo u istoriji. To je samo dokaz koliko mu je važna energetska stabilnost zemlje, što se u ovoj situaciji i dokazalo - kaže Grčić.

CENE NEĆE RASTI

Direktor EPS-a navodi da se sve aktivnosti unapređenja termosektora vrlo pažljivo planiraju.

Foto: Privatna arhiva

Milorad Grčić istakao da će snabdevanje strujom biti stabilno 

- Naredne dve godine građani mogu biti potpuno spokojni kada je reč o snabdevanju strujom i cenama koje sigurno neće rasti, upravo u tom vremenskom periodu prema prognozama će i trajati ova svetska energetska kriza. Mi uveliko remontujemo termosektor, a svi termo i hidro kapaciteti potpuno su spremni, a mi ćemo i dalje imati najjeftiniju struju u ovom delu sveta - navodi Grčić.

BALKANSKI TOK GARANCIJA SNABDEVANJA GASOM

Sa Balkanskim tokom našoj zemlji je garantovano stabilno snabdevanje gasom, dok srpska domaćinstva neće osetiti poskupljenje električne energije, čija cena ostaje regulisana, a gas neće poskupeti pre 15. aprila, prema najavama.

- Srpske termoelektrane, čiji je udeo u ukupnoj proizvodnji oko 69%, predstavljaju najvažniji oslonac srpske energetike. One bi mogle obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom tokom predstojeće neizvesne zime. Veliki udeo uglja u energetskom miksu u aktuelnoj situaciji omogućio bi zemlji da izbegne rizike koje nose ekstremni vremenski uslovi, s obzirom na to da bi uvoz električne energije iz regiona predstavljao prostor za dodatno prelivanje evropske krize na našu zemlju - navodi stručnjak upoznat sa trenutnom situacijom.

TE-TO PANČEVO DODATNI GARANT STABILNOSTI

Pokretanje Termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, najavljeno za jesen, takođe je odlična vest za srpsko tržište. Međutim, nije moguće u potpunosti izbeći uticaje sa tržišta EU. To se najpre ogleda u kretanjima na regionalnim berzama električne energije, koje od leta iz meseca u mesec obaraju rekorde u pogledu cene.

- Ipak, kada je u pitanju gas, najavljeno je da će „veliki sistemi plaćati komercijalnu cenu gasa". Šta to konkretno znači, biće jasno kada bude potpisan novi ugovor sa "Gaspromom", što nikad nije samo ekonomsko, već, sada više nego ikad, geopolitičko pitanje. Cena gasa za kompanije zavisi i od ugovora koji sklope sa "Srbijagasom”, gde je varijabla i nivo potrošnje - navodi sagovornik.

Srbija će u međuvremenu postati i tranzitna zemlja za prenos gasa - od 1. oktobra 3,5 milijardi ruskog gasa godišnje će ići preko naše zemlje putem Balkanskog toka, dela gasovoda Turski tok, do Mađarske do 2035. godine.

Činjenice

- Srbija proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe, 70 odsto u termoelektranama na ugalj, 30 odsto putem obnovljivih izvora, tj. hidroelektrana.

- Uz podršku predsednika Srbije, od 2016. godine EPS je započeo najveći investicioni ciklus, odnosno modernizaciju termopostrojenja, koji je doprineo da Srbiji, kao jednoj od retkih, ako ne i jedinoj ne nedostaje struje.

- Sve zemlje uvoznice u Evropi uvele su restrikcije za privredu, jer jednostavno nema struje.

- Ceo region je primoran da uvozi struju, Hrvatska 30-40 odsto, Crna Gora 30 odsto, Albanija 40 odsto, Makedonija 40 odsto. Svi oni su žrtve ubrzane tranzicije i gašenja termoelektrana.

- Mnogi snabdevači po Evropi bankrotirali su ili je snabdevanje prešlo na rezervno (Austrija, Belgija, Španija, jedan broj nemačkih pokrajina, Italija, Hrvatska, Grčka).

- Nemačka priprema stare elektrane za proizvodnju struje, kao i uvoz uglja iz Kolumbije.

- Zvaničnici uveravaju da će snabdevanje gasom ostati stabilno, dok se čeka da Turski tok dostigne puni kapacitet. Skladište gasa Banatski dvor ima dovoljne količine ovog energenta, rekao je direktor „Srbijagasa”. U tom smislu, jedno je sigurno - nestašice gasa u Srbiji se ne očekuju. Po završetku izgradnje deonice Niš–Dimitrovgrad, Srbija će od 2023. godine dobijati i gas iz Azerbejdžana preko gasovoda TAP, kao i iz grčkog LNG terminala – navodi poznavalac prilika. Uprkos poskupljenju gasa na svetskom i evropskom nivou, cena ovog energenta u Srbiji iznosi 260 dolara za 1.000 kubika do početka 2022. godine, kada ugovor sa "Gaspromom” ističe, dok na evropskim tržištima dostiže 800 do 1.000 dolara. Prema najavama "Srbijagasa”, cena za domaćinstva neće se menjati do kraja grejne sezone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ivana

12.10.2021 17:44

Evropa je zaista ugasila, oni su mislili da utiču na Srbiju e pa neće moći.

Mima

12.10.2021 19:46

Preživljavali smo i gore stvari, naćiće se neko rešenje da i iz ovog izađemo bez većih posledica po našu ekonomiju.