Ministar potvrdio pisanje Srpskog telegrafa: RUSI PREUZIMAJU RTB BOR!

Autor: A. V. M.

Vesti

24.11.2017

11:39 >> 12:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Rašn koper kompani", jedan od najvećih ruskih proizvođača bakra, zainteresovana je za privatizaciju preduzeća RTB Bor, potvrđeno je juče Srpskom telegrafu.

RepublikaFoto: Promo foto
Aleksandar Antić: Zainteresovanost za investiranje i razvoj RTB je posledica niza mera koje je Vlada preduzela

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je da je od ove ruske firme dobio zvaničan dopis.

- To je poslednje u nizu interesovanja velikih kompanija za strateško partnerstvo sa Srbijom vezano za RTB Bor. Zainteresovanost za investiranje i razvoj RTB je posledica niza mera koje je Vlada preduzela kako bi se poslovanje ovog giganta unapredilo. Tu pre svega mislim na završetak nove topionice, čime je povećana efikasnost i rešeni ključni ekološki problemi, kao i na usvajanje UPPR, čime je uređeno rešavanje problema starih dugova. Naravno, treba uzeti u obzir i dobre cene bakra, koje jačaju investicionu klimu - kaže Antić za Srpski telegraf.

SPASKOVSKI: Kapital možemo obezbediti samo promenom vlasničke strukture kompanije

Takođe, Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, navodi da se bez kapitala potrebnog za dalji razvoj rudarstva, rast proizvodnje i popunu topioničkih kapaciteta ova kompanija ne može izdići na nivo kakav zaslužuje Srbija.

- Iako zainteresovana da poveća učešće RTB Bor u bruto društvenom proizvodu, država nema novca da ulaže u otvaranje novih rudnika i povećanje proizvodnje, a nije ni praksa u svetu da ona ulaže u rudnike. Kapital možemo obezbediti samo promenom vlasničke strukture kompanije, pa se takva promena nameće kao neminovnost. Raduje me što interesovanje za RTB Bor raste, a razlog tome je što se i pored veće cene bakra na svetskom tržištu povećava i proizvodnja u RTB Bor, a svi potencijalni investitori to prate i znaju - kaže Spaskovski.

RepublikaFoto: Public
Igor Altuškin, predsednik Upravnog odbora RKK

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading