SRPSKI TELEGRAF EKSKLUZIVNO OTKRIVA KO SU RUSI KOJI KUPUJU RTB BOR!

Vesti

23.11.2017

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija "Rašn koper kompani", jedan od najvećih ruskih proizvođača bakra, zainteresovana je za privatizaciju preduzeća RTB Bor, saznaje Srpski telegraf.

Foto: e-stock/A.Rublev
Srbiji je važno da nađe rešenje za RTB Bor

Ruska firma je ovim povodom uputila zvaničan dopis ministrima privrede i energetike Goranu Kneževiću i Aleksandru Antiću. Ovo nije prvi put da je ova ruska bakarna kompanija izrazila interesovanje za srpsku.

500 miliona dolara investirala ova kompanija u 2017. godini

- "Rašn koper kompani" je u 2016. godini učestvovala na prvom tenderu za privatizaciju RTB Bora zajedno sa "Amalko grupom". Tada su se upoznali sa radom ove kompanije, a od tada pažljivo prate dešavanja u RTB Boru, pogotovo Vladin program restrukturiranja - kaže izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

OTPISAN DUG

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da se do sada govorilo o zainteresovanosti Kineza za RTB Bor i da je dobro ako se još neko interesuje za ovo preduzeće.

- Srbiji je važno da nađe rešenje za RTB Bor jer je jasno da mi sami ne možemo da gazdujemo njime. Ako postoji više ponuda, onda je veća šansa da se nađe dobar strateški partner. Za sada svi oni opipavaju teren i gledaju da li mogu da dobiju neke pogodnosti od države. Za početak je važno i to što je na snazi unapred pripremljeni plan reorganizacije, kojim je otpisano 900 miliona evra dugova - kaže Savić.

RepublikaFoto: RTB Bor
RTB Bor

NAJVEĆI RUDNIK

"Rašn koper kompani" je treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji. Ova kompanija poseduje dve topionice bakra u kojima se godišnje proizvede oko 200.000 tona ove rude.

"Rašn koper kompani" treći po veličini proizvođač bakra u Rusiji

Pored pet postojećih, ova kompanija gradi jedan od najvećih rudnika bakra u Evropi. U rudnik je uloženo 1,3 milijarde dolara, a kada 2019. bude pušten u rad, prerađivaće 28 miliona tona ruda godišnje.

Foto: Tanjug
RepublikaFoto: Public
Ozbiljni igrači: Igor Altuškin, predsednik UO ruske kompanije

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading