OD 2022. OBAVEZAN FISKALNI UREĐAJ ZA VEĆI BROJ PRIVREDNIKA: Evo ko će sve morati da ih izdaje!

Autor: Republika

Vesti

06.04.2021

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fiskalni račun i to preko elektronskog fiskalnog uređaja, kako stvari sada stoje, od naredne godine bi trebalo da izdaju i moleri, električari, razni majstori, fotografi, sajdžije, obućari, pa i kinematografi, železničari, frizeri i kozmetičari.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vlada je nedavno usvojila novi spisak delatnosti koje su oslobođene izadavanja fiskalnih računa i on je znatno kraći od prethodnog. Fiskalizacija, međutim, i dalje zaobilazi taksiste, advokate, javni poštanski servis, veterinare...

Od 1. januara sledeće godine počinje i obaveza korišćenja onlajn fiskalnih uređaja. Na stalnoj vezi sa poreznicima i dalje neće morati da budu prodavci na pijacama, doduše pojedini, preduzeća koja građanima izdaju račune na osnovu potrošnje preko mernih instrumenata, a to su oni koji nas snadbevaju grejanjem, gasom, obračunavaju telefon, utrošenu električnu energiju i vodu.

- Među većim novinama koje donosi ova Uredba je da će se evidentirati ostvaren promet, ali i primljeni avansi, što dosad nije bio slučaj - objašnjava Aleksandar Vasić, član UO Poreskih savetnika Srbije.

- Spisak delatnosti koje ne moraju da imaju fiskalne kase je zaista značajno kraći. Intencija je, rekao bih, da se uključe sve delatnosti koje imaju komercijalni karakter. Novina je da će biti evidentirana i prodaja preko automata koji prodaju sokove i kafe, a isto važi i samouslužne perionice automobila. Ranije su bili oslobođeni svi pijačni prodavci, a sada je formulacija drugačija. Oslobođeni su prodavci na tezgama koji prodaju sopstvene proizvode, ali ne i preprodavci. Obavezu će imati i komercijalne kurirske službe, škole stranih jezika, baleta, slikanja. Dosad je bila izuzeta i velika grupa preduzetnika paušalaca. Tu su popravke električnih uređaja, kompjutera, ugradnja prozora, a tu su najbrojniji verovatno frizeri i kozmetičari.

Od prvog dana naredne godine fiskalizacija će se obavljati onlajn. Poreznici će u realnom vremenu moći da prate promet usluga i robe.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Privrednici bi trebalo da imaju veći izbor uređaja koji će moći da koriste. To će biti trošak za privredu, ali je Ministarstvo finansija najavilo i značajna sredstva kojim će subvencionisati njihovu nabavku - napominje Vasić.

- Činjenica je da više neće biti papirnih evidencija i štampanja izveštaja. To je bilo i finansijsko i administrativno opterećenje. Svako kašnjenje u štampanju je stvaralo problem.

SVE RADI SAMA

Vlada je usvojila i uredbu koja propisuje uslove koje moraju da ispune budući elektronski fiskalni uređaji. U propisu se kaže da je to hardversko ili softversko rešenje, koje se sastoji od jednog procesora fiskalnih računa i jednog ili više elektronskih sistema za izdavanje računa. Mora da ih odobri Poreska uprava.

Ovi uređaji primaju, evidentiraju, analiziraju i čuvaju podatke o svakoj transakciji. Obračunavaju iznos poreza, pripremaju fiskalne podatke i prenose ih u Sistem za upravljanje fiskalizacijom. Sastavljaju račun i izdaju ga kupcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading