PORUKA NACIONALNOG TIMA ZA PREPOROD SELA: Vratimo stari sjaj lovnom turizmu

Autor:

Vesti

29.06.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, odgovarajući na pitanja povratnika iz inostranstva u šta da ulože svoj novac, posle konsultacija s profesorom Novosadskog univerziteta dr Zoranom Ristićem, visokospecijalizovanim stručnjakom za lov i lovni turizam i članom nacionalnog tima, ističu da su lovni turizam i farmski uzgoj divljači isplativ posao.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

Lovni turizam je specifična privredna grana, čiji razvoj može znatno da utiče na povećanje prihoda seoskog turizma. U Srbiji postoje odlični uslovi i veliki neiskorišćeni potencijali za razvoj lovnog turizma, visokokotiranog u svetskim razmerama. Takve ocene ilustruje događaj iz 2017. godine, kada je u Novom Kneževcu odstreljen najskuplji trofejni srndać na svetu u istoriji lovnog turizma, za koga je strani lovac turista iz Švajcarske platio 14.000 evra. U Bačkom Monoštiru je odstreljen trofejni jelen, koji je osvojio titulu svetskog prvaka.

Ministar Milan Krkobabić posebno naglašava potrebu prilagođavanja propisa u korist domaćina, malih poljoprivrednih gazdinstava, koje će se udružiti.

- Činjenica je da je Srbija na svetskoj mapi lovišta zanimljiva destinacija i da je sada prihod od lovaca-turista na ovim istim prostorima manji čak sedam-osam puta nego pre 30-40 godina jasno ukazuju da postoje veliki neiskorišćeni potencijali u farmskom uzgoju divljači i lovnom turizmu. Potrebno je da država znatno smanji uslov za registraciju lovišta, koji sada iznosi 2.000 hektara i da istovremeno poveća podsticaje za uzgoj zečeva, fazana i druge divljači. I, pre svega, za formiranje lovišta da daje u zakup na duži vremenski period neiskorišćeno državno zemljište - poručuje ministar.

Sve vesti iz rubrike ekonomija možete pročitati ovde.

Posebna šansa je u uzgoju jelena lopatara, čije meso važi za najkvalitetnije na svetu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Savko

30.06.2020 11:13

Nema se više šta loviti.