(VIDEO) Vlada Srbije potvrdila: Svim punoletnim građanima po 100 evra, evo i kad!

Autor: Republika

Vesti

10.04.2020

14:45 >> 15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Palati Srbija održana je zajednička konferencija ministra finansija Siniše Malog i predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža o ekonomskim merama koje Srbija preduzima u borbi protiv koronavirusa.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Siniša Mali i Marko Čadež

Mali je naveo da je vlada danas na sednici donela tri uredbe, koje predstavljaju pravni okvir, način na koji će se sprovoditi mere.

Novčana pomoć za punoletne građane

Vladinom uredbom o direktnim davanjima kompanijama i građanima, kako je ranije i najavljivano, predviđena je novčana pomoć za sve punoletne građane u Srbiji.

Uredbom je predviđeno da se nakon okončanja vanrednog stanja svim punoletnim građanima uplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Uredbom nije predviđeno više detalja, osim toga da postupak, način i uslove za isplatu, bliže uređuje Vlada.

- I to smo danas usvojili na Vladi - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je rekao i da zna za predlog dela privrede da novčana pomoć građanima bude isplaćena kroz vaučere.

Prema procenama Fiskalnog saveta, ova novčana pomoć građanima, koštaće državni budžet oko 600 miliona evra.

Prvi minimalac do 10. maja

Ministar finansija je naveo da će prvi minimalac biti isplaćen u prvih sedam do deset dana maja.

- Definisali smo pravni okvir i proces kreće od ponedeljka, 13. aprila. Sva privredna lica podnose prijavu do kraja meseca, nedelju dana kasnije moći će da bude isplaćen prvi minimalac, do 10. maja verovatno. Obaveze poslodavaca, kao što sam već rekao, je da ne otpušta zaposlene tri meseca nakon isplate poslednjeg minimalca - rekao je Mali.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Siniša Mali

Naš cilj je održanje dostignutog nivoa zaposlenosti i pomoć onima kojima je najpotrebnija, to je privatni sektor. Očekujemo da firme zadrže zaposlene.

Ove mere su dobre, krenite, gurajte što pre.

Ako bude trebalo još nešto, uradićemo, ići ćemo na još, hajde da krenemo sa implementacijom prvih.

On je rekao i da ukoliko je preduzetnik sam zaposlen ima pravo na mere.

Pojednostavljen postupak izdavanja korporativnih obveznica

Postupak izdavanja dužničkih hartija od vrednosti na teritoriji Srbije za vreme vanrednog stanja je pojednostavljen i pripremljeni su propisi koji olakšavaju i pojeftinjuju izdavanje korporativnih obveznica. To je predviđeno trećom uredbom, koja je usvojena na današnjoj sednici Vlade, a koja se odnosi na izdavanje dužničkih hartija od vrednosti.

Osnovna novina, kako je rečeno na zajedničkoj konferenciji za novinare, jeste pojednostavljivanje postupka za odobravanje Prospekta preduzeća za izdavanje dužnickih hartija od vrednosti.

Objavljivanje prospekta umesto 77, trajaće 17 dana, a trošak gde se računaju provizije Komisije za hartije od vrednosti, Centralnog registra za HOV i Beogradske berze, biće maksimalno smanjen, navodi se u uredbi. Maksimalni trošak izdavanja korporativnih obveznica se smanjuje sa oko 80.000 evra na ne više od 18.500 evra.

Inače, prednost ovih obveznica u odnosu na bankarske pozajmice je taj što se glavnica isplaćuje na kraju otplatnog perioda, dok se u periodu trajanja obveznice periodično isplaćuje investitoru samo vrednost kupona, čime se obezbeđuje veći novčani tok (Cash flow) kod preduzeća.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Marko Čadež

Najveća tražnja životnih namirnica

U Srbiji je danas od početka vanrednog stanja usled koronavirusa zabeležena najveća tražnja životnih namirnica, a radnje su dobro snabdevene i svih artikala i robe ima dovoljno, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

On je rekao da će PKS tokom dana imati preciznije podatke sa terena.

- Ono što se primećuje da je od početka praćenja polovinom marta kada je bila velika tražnja u maloprodaji, ona danas bila još veća, a prodavnice su pune i bilo je svega -rekao je Čadež.

Naveo je da nije lako održati takvu vrstu snabevanja, da su trgovinski lanci i maloprodajni dobro snabdeveni i da građani ne treba da brinu o tome da li će imati dovoljno robe u radnjama i da će one biti pune.

Prava preduzetnka koji su jedini zaposleni

Pravo na minimalac koji država isplaćuje u cilju podrške privredi imaju i preduzetnici koji su jedini zaposleni, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali.

- Oni jesu deo ovog programa, ima dosta takvih preduzetnika koji sami rade, da li su krojači, frizeri, kozmetičari… - rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, kao i za sve ostale, tako ova mera apsolutno važi i za njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Rea

10.04.2020 17:54

Svaka cast!

Rea

10.04.2020 17:57

Mere su odlicne!