Još jedna potvrda ekonomskog napretka: Povećan kreditni rejting Srbije

Autor: Republika

Vesti

07.09.2019

10:58

Rejting agencija Moody’s popravila je izgled za povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije sa stabilnog na pozitivan i potvrdila ocenu kreditnog rejtinga na nivou od Ba3, a tim povodom ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to poruka investitorima i domaćoj javnosti da je Vladina ekonomska politika ispravna i da su privredu i finansije sada dovedeni do nivoa održivosti i daljeg rasta.

ST/V. LUKIĆ
Siniša Mali

- Kreditni rejting ukazuje na sposobnost jedne države da na vreme servisira svoje finansijske obaveze. Odgovorna fiskalna politika koju vodimo, uravnotežen budžet, odlučno držanje javnog duga, kao i precizno definisanje fiskalnih pravila, dovešće nas do daljeg smanjenja rizika zemlje, pada kamatnih stopa za državu i privredu, i tako, do još većeg kreditnog rejtinga, kao i privrednog rasta - rekao je Mali.

On je podsetio da je Srbija od 2015. potpuno neutralisala zaostatak u odnosu na uporedive zemlje i da zasluge za to pripadaju ekonomskoj politici koja je vodila ka obaranju fiskalnog deficita i smanjenju javnog duga.

- Potvrdu da je reč o ispravnom putu, dalo je i međunarodno tržište. Srbija je danas u mogućnosti da se zadužuje na međunarodnom finansijskom tržištu po povoljnijim uslovima, sa kamatnom stopom koja ne odstupa bitno od one koju dobijaju uporedive zemlje Centralno-istočne Evrope. Potvrdu toga dala je i i nedavna emisija desetogodišnjih evroobveznica po kuponskoj stopi od 1,5 odsto godišnje, što je višestruko manje od stope po kojoj smo se zaduživali prethodnih godina - rekao je Mali.

On je naveo da je sve to potvrda smanjenog kreditnog rizika zemlje, kao i da sada možemo da na vreme i predviđenom dinamikom da vraćamo svoje dugove, što uliva dodatnu sigurnost kreditorima.

Mali: Rad na reformama i zakonima šalje poruku investitorima da je Srbija dobra zemlja za ulaganje

Mali je istakao i da se nastavlja rad na reformama i zakonima i tako šalje poruka investitorima da je Srbija dobra zemlja za ulaganje.

- Nastavljamo sa usklađivanjem domaćih propisa sa evropskom regulativom, kao i sa unapređenjem uslova domaćeg tržišta kapitala. Na taj način ćemo dodatno podstići investicije, a s druge strane biti još predvidiviji i sigurniji za ulaganja - naveo je ministar.

Mali je naglasio da će najavljeni investicioni projekti dati dodatni impuls, te će se tako kroz izgradnju ključne infrastrukture, pružiti podsticaj privrednom rastu u srednjem roku.

On je naglasio i da sve ovo što se dešava vodi ka daljem smanjenju kamatnih stopa po kojima se privreda zadužuje, što će, očekuje, otvoriti kanale i da domaće investicije u još većoj meri podstiču privredni rast.

 

Komentari (3)

Loading
Neki_Nenad

07.09.2019 20:15

Sinisa Mali odlicno radi svoj posao, Uz Vucica, on je jedan od odlicnih politicara u Srbiji.

Neki_Nenad

07.09.2019 20:16

Srbiju vodi odgovoran i sposoban tim. To je ocigledno.