Svetska banka: Srbija može da duplira privredni rast

Autor: Tanjug

Vesti

17.07.2019

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija sprovodi veoma značajne reforme, a posebno su značajne one u oblasti digitalizacije i ako reforme budu do kraja implementirane neće biti teško da se privredni rast zemlje duplira u narednih 10 ili 15 godina", izjavio je danas Tanjugu direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije, Alfonsom Garsija Mora.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

Mora je, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da će privredni rast Srbije u 2019. biti, prema proceni Svetske banke, oko 3,5 odsto, a u narednim godinama oko četiri odsto.

- Mi verujemo da je potencijal Srbije mnogo veći i o tome smo razgovarali sa premijerkom - rekao je Mora.

Direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije ističe da je veoma važno što se u Srbiji uveliko radi na digitalizaciji ekonomije i da na taj način Srbija može značajno da odskoči - "leapfrog" i bude među najnaprednijim evropskim ekonomijama.

"Leapfrogging" je koncept u ekonomiji po kome novim idejama i inovacijama konkurencija može ne samo da se preskoči već i da se zauzme dominantna pozicija.

- Imali smo danas veoma dobar sastanak sa premijerkom i njenim timom. Svetska banka ima veoma blisku i dobru saradnju sa srpskim vlastima i Vladom Srbije. Mi pomažemo u različitim oblastima i po pitanju različitih politika.

RepublikaFoto: youtube.com/GIIF - Global Index Insurance Facility
Alfonso Garsija Mora

Mora u izjavi za Tanjug kaže da je razgovor sa premijerkom vođen o prioritetima u refromama, kao i daljoj saradnji sa Svetskom bankom.

Kaže da je diskutovano o tome šta su ključne reforme i pitanja na koja vlada treba da se fokusira kako bi se povećao potencijal ekonomije.

Posebno je, kaže, i da je posebno diskutovano o četiri oblasti: Prva se tice finansijskog sektora i pristupima izvorima finansiranja ekonomije, pre svega realnog sektora i malih i srednjih preduzeća, druga - profesionalnog usavršavanja i sticanja veština radne snage u Srbiji kako bi bila produktivnija.

Zatim je diskutovano, dodaje Mora, o efikasnosti uprave i povećavnaju njenih kapaciteta kako bi bolje služila građanima i privredi, kao i o povećanju konkurencije na tržištu i podizanju konkurentnosti privrede poboljšavajući poslovni ambijent i klimu za investicije.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading