Sindikati spremili četiri scenarija za Vladu i poslodavce: Idu na minimalac od 32.000

Autor: blic.rs

Vesti

05.07.2019

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sindikati koji će o novom minimalcu pregovarati s Vladom i poslodavcima u ime radnika, spremili su računicu s kojom će uskoro izaći pred pregovaračke strane. Kako saznaje "Blic Biznis", u pitanju su četiri varijante, od kojih su prve dve, kako tvrde, mnogo realnije.

Foto: Republika

- Prva opcija je da minimalna zarada koja danas iznosi oko 27.000 dinara bude povećana na nešto iznad 32.000 dinara što je 90 odsto minimalne mesečne potrošačke korpe. To je i najrealnija varijanta s obzirom na najavu zvaničnika da bi u sledećoj godini minimalnu zaradu trebalo izjednačiti s minimalnom potrošačkom korpom. Druga opcija je povećanje minimalca na nivo između 31.000 i 32.000 dinara, odnosno na nešto oko 31.500 dinara, što bi bilo na nivou od oko 85 odsto minimalne potrošačke korpe - kaže izvor "Blic Biznisa".

Sindikati su navodno pripremili i dve rezervne varijante koje su nešto manje od 30.000 dinara, ali da ne veruju u njihovo prihvatanje. Razlog je, između ostalog i to, kako kažu, što se iz Vlade u poslednje vreme više puta moglo čuti kako će se minimalac ove godine značajno povećati.

- Minimalna cena rada biće znatno povećana u septembru, a krajem godine biće povećane i plate u javnom sektoru i penzije - najavio je nedavno ministar finansija Siniša Mali.

Minimalna mesečna zarada koju u Srbiji prima 350.000 radnika danas iznosi oko 27.000 dinara. Zvanični pregovori između Vlade, sindikata i poslodavaca počinju sredinom ovog meseca, a konačnu odluku u Vladi očekuju do kraja septembra. Doneto rešenje biće primenjeno od 1. januara naredne godine.

Foto: youtube.com/Belmin Zahirovic

S druge strane, Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije i jedan od članova pregovaračkog tima za povećanje minimalca, još jednom je ponovio za "Blic Biznis" da poslodavci na ovu temu godinama pokušavaju da uvedu jedinu moguću ekonomsku logiku.

- Sva povećanja plata treba da budu jednaka godišnjem povećanju BDP i inflacije. To je u ovoj godini ukupno oko šest odsto, što znači minimalnu zaradu od oko 28.600 dinara. Naravno, poslodavci su spremni da pristanu i na veći minimalac, ali pod uslovom da nam država povećanje refundira tako što će smanjiti poreske namete - ocenio je nedavno Atanacković za "Blic Biznis". Ministar finansija Siniša Mali je nedavno rekao da drastično povećanje minimalca nikako ne odgovara jednoj grupi.

Rast od 6 do 10 odsto

Od 2010. godine država je povećavala minimalac sedam puta. Na zahteve sindikata za povećanje najniže zagarantovane zarade u zemlji nije pristajala u 2014. i 2016. godini. Minimalac je od 1. januara ove godine povećan za 10 odsto, a u 2017. godini za šest odsto.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading