Stevanović potpisao ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad

Autor: Republika

Vesti

11.05.2019

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je danas u Vladi Srbije ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad, sa izvršnim direktorom preduzeća “P&O ports“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje posluje u sastavu kompanije “DP vorld“, Radom Antolovićem.

RepublikaFoto: Promo foto
Potpisivanje ugovora

Ugovor je potpisan u prisustvu potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović.

- Ovo je početak nove budućnosti za Luku. Proces privatizacije Luke Novi Sad je uspešno i kvalitetno priveden kraju. Uspeli smo da, kroz kriterijume u javnom pozivu, obezbedimo kredibilnog investitora, ozbiljnog lučkog operatera koji radi u više od 40 zemalja i zapošljava oko 35.000 ljudi - rekao je Stevanović nakon potpisivanja.

Državni sekretar je rekao da će kupac u naredna tri dana uplatiti prodajnu cenu od 7,99 miliona evra. Dobra vest je, dodaje on, da će ukupne investicije biti veće od onih koje predstavljaju ugovornu obavezu, a koja iznosi 15 miliona evra.

- Za nas je jako važno što će svi zaposleni nastaviti da rade i što će Luka, sa sadašnjih 1,2 miliona tona pretovara vremenom doći do punog kapaciteta od 2,5 miliona, a možda i više - poručio je Stevanović.
Potpredsednica Mihajlović je rekla da je važno što će novi vlasnik uložiti više od ugovorne obaveze, kao i da su u procesu privatizacije Luke Novi Sad, pre prodaje, iz imovine lučkog operatera izdvojeni lučko zemljište i infrastruktura i preneti u svojinu Republike Srbije. Ona je istakla i da Vlada Srbije, posle više od 30 godina, realizuje ozbiljne investicije u modernizaciju luka.

RepublikaFoto: Promo foto
Nakon potpisivanja

- Vodni saobraćaj uvek je bio negde sa strane u odnosu na drumski i železnički. Danas više nije tako, jer Vlada Srbije ulaže više od 200 miliona evra u rečnu infrastrukturu, pre svega u uređenje rečnih korita Save i Dunava i modernizaciju luka - rekla je Mihajlovićeva.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je zadovoljan što Novi Sad dobija jednog od najvećih investitora u ovoj delatnosti. Izvršni direktoro preduzeća “P&O ports“ Rado Antolović rekao je da novi vlasnici Luke Novi Sad planiraju da ulože približno 30 miliona evra kako bi obezbedili visok nivo poslovanja, kao i da će povezivanjem nove akvizicije sa operacijama širom Evrope  “P&O ports“ obezbediti dodatnu vrednost za ovu luku.

Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji, Mubarak al Daheri.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
stefansmederevo2019

11.05.2019 09:23

Idemo sve sto ne valja da privatizujemo da bi radilo brze i uspesnije sa dobitkom a ne gubicima za narod i drzavu

Marija

11.05.2019 09:29

Privatizacija je dobra jer bez stranih ulaganja nema ni razvoja ni napretka Luke Novi Sad.

Djape ja

11.05.2019 09:31

Dobro napravljen i sklopljen posao,za dobrobit svih.

Vladimir

11.05.2019 09:41

Ovo je svakako nova i bolja budućnost kako za Luku Novi Sad tako i za celu Srbiju.