Srbiji od Svetske banke 100 miliona dolara, a evo na šta ćemo ih potrošiti!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.04.2019

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je dva nova projekta za Srbiju u vrednosti od 102 miliona dolara koji će, kako je saopšteno, obezbediti građanima brže, transparentnije i jeftinije javne usluge, i omogućiti Vladi Srbije bolju naplatu prihoda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svetska banka

Reč je Projektu unapređenja usluga elektronske uprave i Projektu modernizacije Poreske uprave, koji će, između ostalog, doprineti i povećanju efikasnosti poreskog sistema i olakšati građanima izvršavanje poreskih obaveza, te smanjiti korupciju, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Projektom unapređenja usluga elektronske uprave, vrednim 50 miliona dolara, finansiraće se registracija svih javnih usluga u Srbiji.

Trideset usluga značajnih za svakodnevni život građana biće u potpunosti digitalizovano do kraja projekta, a još 120 različitih usluga važnih za život građana biće pažljivo proučeno i pripremljeno za punu digitalizaciju koju će vlada sprovesti u budućem periodu.

- Međunarodno i iskustvo u regionu pokazuje jasnu korist od digitalizacije u smislu pojednostavljivanja procedura, veće efikasnosti, kao i smanjenja troškova javnih usluga za građane - kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

- Koristi od takvih reformi su i u smanjenju šansi za korupciju i u tome što ohrabruju ekonomska ulaganja - naveo je on.

Tako su, kako kaže, mnoge zemlje u proteklih deset godina smanjile vreme i troškove pristupa uslugama između 25 i 50 odsto, a što je delimično doprinelo većim privatnim investicijama i otvaranju radnih mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading