Siniša Mali: Budžet usmeren na povećanje životnog standarda

Autor: Tanjug

Vesti

07.12.2018

22:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je večeras da je veliki deo budžeta za 2019. godinu koji je danas usvojen u Skupštini Srbije, usmeren na povećanje životnog standarda građana.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali

Poslanici su danas usvojili budžet za 2019. godinu i niz reformskih zakona, a Mali je u intervjuu za RTS rekao da, zahvaljujući preduzetim koracima, očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

- Važna je vest da su poslanici Narodne skupštine danas usvojili budžet za 2019. godinu. Kao što smo i obećali, u tom budžetu veliki deo je usmeren ka povećanju životnog standarda građana Srbije - rekao je Mali.

Kako je objasnio, od 1. januara krenuće se sa povećanjem plata u javnom sektoru između sedam i 12 odsto:

- Imamo novca i za povećane penzije koje su krenule da se isplaćuju već u oktobru ove godine. Povećana je minimalna cena rada sa 143 na 155 dinara, dakle minimalna plata je viša od 27.000 dinara. To je deo u budžetu koji je usmeren upravo ka povećanju životnog standarda naših sugrađana. Što smo obećali, mi smo i realizovali - naveo je Mali.

S druge strane, kako je naveo, najveći izazov koji se nalazi pred Srbijom jeste da stopu rasta koju ima ove godine, što je 4,5 odsto za prvih devet meseci, nastavi i u 2019. i 2020. godini. Prema njegovim rečima, Srbija je sada jedna od najbrže rastućih ekonomija, ne samo u ovom delu Evrope nego u celoj Evropi:

 

 

- Što brže i što više rastemo, to znači za građane Srbije i viši standard i manju nezaposlenost i bolji kvalitet života.

Na konstataciju da Fiskalni savet smatra da bi privredni rast bio veći i održiviji da je novac više usmeren u prosvetu, zdravstvo, a manje u opremu za naoružanje vojske i policije, Mali kaže da su svi su dobili više u budžetu za 2019. godinu:

- Budžet je tako koncipiran da postoji balans između svih onih ministarstava koja su nešto zahtevala. Imate ulaganja i u vojsku, naravno mi želimo da Vojska Srbije bude što jača i opremljenija. Ko nije ponosan na to što imate konačno i ponovo 'migove' koji lete našim nebom i koji nas čuvaju? A, s druge strane, imate sedam milijardi, recimo, veće subvencije za poljoprivrednike, imate veći budžet za zdravstvo, za prosvetu, takođe.

Naglasio je i da prosvetari dobijaju devet odsto povećanje plata 2019. godine: "Uravnotežen je budžet, to kaže Fiskalni savet, balansiran i potpuno realan".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
sonic

08.12.2018 16:23

Dug se smanjuje i budzet puni..dobra ekonomska politika Vlade Srbije.

sonic

08.12.2018 16:25

Opozicija naravno je protiv svega sto je dobro za Srbiju.

Zara

08.12.2018 16:26

Ocekujemo poboljsanje standarda.

BRUNO

08.12.2018 22:05

U nasoj zemlji se mnogo bolje zivi nego ranijih giodina i siguran sam da ce biti jos bolje.