ŠARČEVIĆ SPREČIO MULJAČINU U KRAGUJEVCU: Direktor Osnovne škole "Treći kragujevački bataljon" pred smenom

Autor: Tanjug

Vesti

02.11.2018

16:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će biti smenjen direktor Osnovne škole "Treći kragujevački bataljon" u Kragujevcu Slobodan Živanović jer u toj školi odeljenja nisu formirana prema broju učenika u skladu sa zakonom.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Ministar je objasnio da zbog manjeg broja učenika osmog razreda, kojih je ukupno 86, jedno od četiri odeljenja treba da se rasformira i da se učenici rasporede u ostala tri odeljenja.

- Direktor se, navodno, nije setio da ima manje đaka nego što treba da se formira odeljenja, pa nije hteo da smanjuje broj odeljenja da se roditelji i deca ne bi bunili što ih razdvajaju u završnom razredu. Ne može direktor o tome da odlučuje, nego da se primeni zakon - rekao je Šarčević novinarima u Privrednoj komori Srbije, gde je predstavljen projekat povezivanja najboljih studenata i poslodavaca u Srbiji.


Prema zakonu, direktor do 1.septembra pravi raspored odeljenja u skladu s pravilnicima vodeći računa o ravnomernom broju učenika u odeljenjima i uz uvažavanje pedagoških razloga.

 

 

U Ministarstvu navode da za odobrenje da u odeljenjima ima manji broja učenika od propisanog, škola treba da se obrati nadležnoj školskoj upravi Ministarstva do 15. septembra, posle čega uprava daje stručno mišljenje.


- Njegov zahtev je stigao 23. oktobra, dakle, mesec i osam dana od roka. Zato je zahtev odbijen kao neblagovremen - kažu u Ministarstvu.

Navode i da su škole koje su se obraćale Sektoru za predškolsko i osnovno obrazovanje radi organizovanja rada u odeljenjima IV i VIII razreda s manjim brojem učenika, iz pedagoških razloga dobijale saglasnost da ostanu sa istim brojem odeljenja budući da se radi o završnim razredima.

- OŠ ''Treći kragujevački bataljon nije se obratila Sektoru - dodaju u Ministarstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading