Drama u "Hipolu": Nekadašnji privredni gigant iz Odžaka na ivici provalije!

Autor: D. S. - B. K.

Vesti

28.10.2018

21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija u "Hipolu", nekadašnjem privrednom gigantu iz Odžaka, o čijem je propadanju Srpski telegraf pisao u nekoliko navrata, postala je dramatična.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Hipol

Nekada veoma uspešno preduzeće za izradu polipropilena u ovoj godini ima proizvodnju koja je manje nego ikada ranije i gubitak u poslovanju. Sve to jer ovu firmu koja je skoro dve godine u stečaju čerupa kako ko stigne.

MUTNE RADNJE

To se, kako smo već pisali, pre svega odnosi na vlasnika "Eurogasa" iz Subotice Tomislava Vojnića Purčara, koji pokušava da preuzme "Hipol" neregularnim potraživanjima od čak 20 miliona evra, koja je od slovenačke NLB banke otkupio za 3,5 miliona. Hrvatski tajkun je, kako navodi izvor Srpskog telegrafa, pokrenuo stečaj odžačke firme i predao plan reorganizacije. To bi, međutim, sud trebalo da odbaci, pošto Purčarova potraživanja nisu validna bez dozvole Vlade Srbije.

Sudija odlazi u penziju

Meseci prolaze, a sud u Somboru i dalje ne donosi nikakvo rešenje o slučaju "Hipol". Prethodna sudija je zamenjena upravo zbog favorizovanja "Eurogasa", a simptomatično je i to što nova sudija Katarina Milojičić sutra odlazi u penziju. Podsetimo, od sudije Milojičić smo posle nedavnih tekstova dobili samo šture komentare, ali ne i odgovore kada bi slučaj "Hipol" mogao da bude okončan.

- Pitanje koje se nameće je hoće li neko da reaguje i spreči "Eurogas" da spornim i neregularnim potraživanjem sprovede plan reorganizacije i kroz taj postupak nelegalno preuzme vlasništvo - navodi naš sagovornik.

On dodaje i to da je stečajni upravnik Dejan Tomašević osporio potraživanje "Eurogasa", čime su se stvorili preduslovi da se Purčarova firma izbaci iz odbora poverilaca.

- Zbog toga bi sud trebalo da odbaci plan reorganizacije podnet od strane "Eurogasa" i donese ekspresno rešenje o bankrotstvu "Hipola". Agencija za licenciranje stečajnih upravnika bi onda trebalo da pokrene postupak prodaje, nakon čega bi gigant iz Odžaka mogao da nađe novog vlasnika i vrati se na nekadašanji obim proizvodnje - objašnjava naš sagovornik.

POLICIJA ČEŠLJA

Prema našim saznanjima, inspektori za privredni kriminal intenzivno češljaju poslovanje "Hipola", između ostalog i odnos Tomaševića sa aktuelnim društvima koja plasiraju navodna potraživanja od ove firme. Ono što posebno utiče na gubitke "Hipola" su i ugovori koje je sa ovom firmom sklopio njen bivši direktor Pavel Petrović. On je, osnovano se sumnja, zajedno sa Tomaševićem isisavao novac iz preduzeća uzimajući gotove proizvode od "Hipola" znatno ispod cene.

- Pod znakom je pitanja pre svega zašto je zaključen ugovor o doradi polipropilena, koji evidentno šteti "Hipolu". Kako je moguće da firma u stečaju isplati firmama "Eurogas" i "Energrin" (u vlasništvu Petrovićevog prijatelja - prim. aut) više miliona evra starog duga, čime su svi poverioci, pre svega "Petrohemija", a onda i EPS i Poreska uprava oštećeni - navodi naš sagovornik.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading