HAOS OKO RESTITUCIJE: Bitka naslednika za jednu od najatraktivnijih lokacija u Beogradu

Vesti

17.10.2018

15:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dušan Branisavljević, jedan od petoro naslednika 750 kvadrata poslovnog prostora na prestižnoj lokaciji u srcu prestonice - Obilićevom vencu, više od godinu dana ne može da se upiše u Katastar kao vlasnik, jer SPC tvrdi da ova imovina pripada njoj.

RepublikaFoto: Infonet Vojvodina
Dušan Branisavljević istrajan u borbi za svoje nasledstvo 

Naime, SPC je imala stanove na adresi Studentski trg 8, ali kako oni nisu mogli da joj budu vraćeni, Agencija za restituciju odlučila je da Crkvi, kao "odgovarajuću imovinu", da poslovne prostore na Obilićevom vencu. I to po drastično nižoj ceni od tržišne. 

- Time je nama, kao naslednicima nacionalizovane imovine, učinjena materijalna šteta od preko 2.700.000 evra - ogročeno dodaje Branisavljević.


Da su on i njegovi rođaci zakonski naslednici, kaže, postoje brojni dokazi. Najpre im je kao naslednicima, kroz tri delimična Rešenja Agencije za restituciju, vraćeno pravo svojine nad jednom četvrtinom idealnog dela na 28 poslovnih prostora. 
RepublikaFoto: Infonet Vojvodina
Pravosnažno rešenje u korist naslednika

- Da bismo svoje idealne udele učinili realnim, rođaci i ja smo sproveli postupak fizičke deobe sa Gradom Beogradom, kao zakupodavcem i imaocem prava javne svojine na preostale tri četvrtine na tih 28 poslovnih prostora. Postupak fizičke deobe okončan je pravnosnažnim rešenjem Prvog Osnovnog suda u Beogradu, u februaru ove godine i time smo mi stekli pravo svojine na tri poslovna prostora ukupne površine 750 kvadrata, a Gradu Beogradu pripalo je preostalih 25 poslovnih prostora - objašnjava Dušan.


Na osnovu toga, Branisavljević i ostali naslednici trebalo je da budu upisani u Katastar nepokretnosti

da su vlasnici ove imovine. Bili su, kažu, uvereni da je sve samo pitanje procedure, ali onda su iznenada saznali da se u celu ovu priču uključila i Srpska pravoslavna crkva.


- Saznavši da postoji pravnosnažno rešenje Suda, Agencija za restituciju po hitnom postupku u roku od sedam dana donosi Delimično rešenje, kojim je u postupku zamenske restitucije Srpskoj pravoslavnoj crkvi dala, kao odgovarajuću imovinu, četvrtinu idealnog dela ove zgrade, a tu spadaju i ova tri poslovna prostora, koja su u svojini fizičkih lica, "jedan na jedan" - priča advokat Mladenka Vučković, dodajući da se u tome ogleda presedan, kada je u pitanju restitucija u Srbiji.

Iz SPC nismo dobili pitanja koja smo im prosledili ovim povodom. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading