RODITELJI, OVO TREBA DA ZNATE: Opasna moda zavladala među tinejdžerima, klinci navučeni na nargilu

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

15.10.2018

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deca u Srbiji masovno puše nargile, u kojima ima čak 15 puta više ugljen-monoksida, katrana i drugih otrovnih sastojaka nego u običnom duvanu, upozoravaju lekari! Čak je i Svetska zdravstvena organizacija ukazala na to da je sat vremena duvanja u šiše, koliko obično traje jedna sesija, gore nego sto popušenih cigareta!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Samo u Beogradu registrovana su 44 nargila-bara, u kojima zaposleni bez ikakvih provera dozvoljavaju ulaz čak i deci mlađoj od 15 godina, iako je to zabranjeno (pogledajte okvir). Ova opasna zabava, prema rečima lekara, može da izazove karcinom pluća i ždrela, ali i da utiče na kardiovaskularne probleme i širenje raznih zaraza.

Otrov

Doktorka Klinike za pulmologiju KC Srbije Ika Pešić potvrđuje podatke SZO i napominje da su mladi u Srbiji u zabludi, jer misle da je nargila manje opasna nego cigareta, a nisu svesni koliko ugrožava zdravlje.

- Nargila je pravi pritajeni ubica, jer duvanje u ove sprave deluje bezazleno, pošto su otrovi zamaskirani kojekakvim sladunjavim aromama. A, u stvari, u njima ima čak 15 puta više ugljen-monoksida i katrana nego u običnom cigaretama. Tu su i razni teški metali i druge toksične i kancerogene materije koje izazivaju pre svega rak pluća, usta i ždrela - upozorava dr Pešić i dodaje da to nije jedina opasnost od ove loše navike:

Šta izaziva pušenje nargile

- karcinom pluća
- karcinom usta i ždrela
- srčani i moždani udar
- hepatitis
- mononukleozu
- tuberkulozu

- Preterano konzumiranje nargila može da prouzrokuje infarkt ili moždani udar. A posebna opasnost vreba iz činjenice da se dim uvlači preko posebnog plastičnog nastavka, koji se ne menja baš redovno, pa je prepun bakterija i virusa. Zato od usta do usta mogu da se prenesu zaraze poput mononukleoze, hepatitisa, herpesa ili gripa.

 

Niko ne poštuje zabranu

Maloletnicima je zvanično zakonom zabranjen ulaz u nargila-barove, ali to pravilo niko ne poštuje, niti proverava da li se sprovodi. U jednom od ovih lokala radnici su nam rekli da mušterijama traže lične karte samo ako je očigledno da nemaju 18 godina.

- Kada vidimo da neko izgleda kao da je na granici punoletstva, onda ga puštamo. Takva je preporuka. U početku smo tražili lične karte, međutim, to više niko ne poštuje. Jedino ako vidimo da dete očigledno nema 18 godina, onda mu kažemo da ne može da uđe - objašnjavaju radnici u jednom nargila-baru u centru Beograda.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić upozorava da nargila, iako nije psihoaktivna supstanca, i te kako izaziva zavisnost i ozbiljno narušava zdravlje mladih.

- Činjenica da je sat vremena korišćenja nargile isto kao 100 popušenih cigareta više je nego alarmantna. Zato me čudi da niko od nadležnih ne kontroliše kako posluju ovi barovi, u kojima se deca nesvesno truju. Štetne materije i toksini koji se nalaze u nargilama i koji dospevaju u organizam nakon uvlačenja dima izazivaju rak pluća i srčana oboljenja. Dim je gušći i jači od onog u cigaretama, ali ima prijatan miris, pa mnogi nisu ni svesni koliko štetnih materija iz tog duvana ulazi u njihova pluća. Svi se pravdaju time da to nije droga. Ali jeste otrov, kancerogena supstanca, koja stvara zavisnost posle nekog vremena. Dakle, nikako nije bezazlena - ističe dr Grujić.

Nargile u brojkama

- 1 šiša (traje oko deset minuta) kao 20 cigareta
- 1 sat pušenja nargile gori je od 100 cigareta
- 15 puta više otrova (ugljen-monoksida, katrana...) ima nego u cigaretama
- 44 nargila-bara ima u Beogradu
- 300-600 dinara košta jedna sesija korišćenja nargile

Opasna zabava

Prema njenim rečima, najveći problem je što se ovom "hobiju" sve više odaju deca mlađa od 15 godina.

- Najviše zabrinjava to što se sve više nargila-barova otvara pored škola, pa deca imaju priliku da konzumiraju ovu opasnu supstancu od ujutru do kasno u noć. Još strašnije je to što se, jureći za pomodarstvom i popularnošću u društvu, takmiče u tome ko će duže ili više da povuče. Zato smatram da bi nadležne službe maloletnicima morale da zabrane posećivanje nargila-barova, dok inspekcija treba da proveri higijenske uslove u ovim lokalima - smatra naša sagovornica.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading