OD MAJMUNSKIH BOGINJA NEMA LEKA, EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

26.09.2018

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo zdravlja preduzelo je niz mera da se spreči unos virusa majmunskih boginja u Srbiju, a načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović apeluje na naše državljane koji borave u Nigeriji da izbegavaju kontakt sa životinjama i konzumiranje mesa.

RepublikaFoto: Wikimedija.org/CDC
Foto: Ilustracija

Stevanović je za Tanjug objasnio da su majmunske boginje, koje su iz Nigerije stigle u Veliku Britaniju gde su registrovana dva slučaja obolelih, retka zoonotska bolest čiji su glavni prenosioci primati i drugi sisari, ali može da se prenese i sa čoveka.

Prenosi se preko kože u kontaktu sa zaraženim životinjama ili konzumiranjem termički nedovoljno obrađenog mesa što je, kaže, čest slučaj u zemljama centralne i zapadne Afrike.

Slične varioli

Reč je o obolenju iz grupe groznica kojoj pripadaju ovčje boginje i variola.

- Klinička slika kod blažih slučajeva podseća na teže oblike ovčijih boginja, dok kod težih oblika majmunske groznice podseća na lakši oblik variole - rekao je Stevanović.

Simptomi bolesti su povišena temperatura, opšta malaksalost, izraziti bolovi u mišićima i zglobovima, a na kraju se javlja osip, najpre u vidu vodenih plikova koji se kasnije pretvara u gnoj.

Stevanović kaže da "majmunske boginje" nisu opasne po život kao male ili velike boginje, te da je smrtnost od ove bolesti između jedan i 10 odsto.

Međutim, naglašava da za tu vrstu boginja ne postoji lek ni vakcinalna prevencija, a da su apsolutno zaštićeni jedino oni koji su primile vakcinu protiv velikih boginja.

- Nisu zaštićene osobe koje nisu primile vakcinu protiv variole koja se ne daje od 70-ih godina, te se broj obolelih od majmunske groznice povećava poslednjih godina - navodi Stevanović.

Prema njegovim rečima, od 70-ih godina i ukidanja vakcinacije protiv variole, epidemije "majmunskih boginja" često se javljaju u afričkim zemljama.

Raste broj ostetljivih osoba

- Kako je vakcinacija prekinuta, raste broj osetljivih osoba - objašnjava Stevanović i dodaje da su poslednje velike epidemije "majmunskih boginja" zabeležene 80-ih i 90-ih godina u SAD zbog uvoza životinja kao kućnih ljubimaca.

Upozorava na opasnost od pojave "majmunskih boginja" u Srbiji i drugim zemljama Evrope zbog čega je, kako ističe, Evropski centar za kontrolu bolesti izdao niz upozorenja, a isto je učinilo i naše Ministarstva zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading