TAMARA VUČIĆ U NJUJORKU: Autizam nije bolest, različitost nije mana

Autor: Tanjug

Vesti

26.09.2018

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Autizam nije bolest, a različitost nije mana, suština je izlaganja supruge predsednika Srbije Tamare Vučić na skupu o autizmu, u Njujorku, a bila joj je, kako je rekla, čast što je imala priliku da ostale učesnike upozna sa situacijom u Srbiji, problemima sa kojima se suočavaju autistične osobe i njihove porodice i onim što se čini da im se pomogne da se lakše nose sa tim problemima.

RepublikaFoto: Tanjug/N. DILPARIĆ
Bez predrasuda: Tamara Vučić

- Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam i ove godine imala priliku da učestvujem na skupu na temu autizma. Svake godine u vreme održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija organizacija ''Autizam govori'' organizuje ovaj skup, na kojem učestvuje velikli broj supruga šefova država i vlada i to je odlična prilika da se razmene informacije i mišljenja - rekla je Tamara Vučić za Tanjug.

Podrška porodicama

Kako je rekla, posebno je ponosna na prve korake u implementaciji programa CST (Caregiver skill training) u Srbiji, koji podrazumeva podršku porodicama i svojevrsnu obuku, ne samo za roditelje i staratelje dece sa autizmom, već i za zdravstvene i prosvetne radnike, sve one koji imaju za cilj poboljšanje života dece sa autizmom.


- Prvi koraci su napravljeni u vidu istraživanja, u kojem je učestvovalo 270 roditelja dece sa autizmom. Ideja je bila da se prepoznaju njihove potrebe, stvarne potrebe i stvarni problemi, a sledeći korak su bile smernice koje predstavljaju prave i relevantne, aktuelne informacije na temu autizma - rekla je supruga predsednika Srbije.

U tom kontekstu je pomenula da su ljudi često skloni mistifikaciji stvari o kojima ne znaju dovoljno.


- A, autizam je definitivno jedna od tih stvari, imajući u vidu da pravi uzrok autizma ne znamo i to je onda pogodno tle za razne spekulacije i zablude, kojima smo svedoci u našoj zemlji, ali i u zemljama uokruženju. Ovo su prvi koraci, ja zaista verujem u CST, od početka sam ga podržala i trudiću se da ispratim njegovu punu implementaciju - rekla je Tamara Vučić.

Vučić je rekla da se stoga o autizmu mora govoriti, te da je to dug koji imamo prema onima "koji su sakriveni u svom malom svetu, uspevajući da promene ovaj veliki i često prema njima nepravedni svet, naš svet".

Smanjiti stigmu

Kad je reč o programu CST (Caregiver Skill Training), sa njegovom realizacijom počelo se, kako je istakla, početkom prošle godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, SZO i Unicefa.


- Očekujem da program doprinese da se smanji stigma prema ljudima koji su drugačiji i da će rezultirati većim stepenom inkluzije dece sa autizmom - zaključila je Tamara Vučić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (110)

Loading
duki

26.09.2018 16:58

Velika je cast ucestvovati i voditi ovakve razgovore.. Svaka cast.

Mile

26.09.2018 16:59

Velika čast pripada Srbiji i Tamari Vučić učestvovanjem na ovom skupu i izlaganje o teškom problemu sa kojim se suočavaju brojne porodice kako u Srbiji, tako i u svetu.

dj

26.09.2018 17:01

U potpunosti se slazem da je ljudima koji imaju autizam tesko da se uklope u okolinu. Al verujem da ce sa programom koji je poceo prosle godine njihov polozaj biti znatno bolji.

saska

26.09.2018 17:01

Decu treba prihvatiti takva kakva jesu a na nama je da im olaksamo i shvatio njihove potrebe