SZO: U Srbiji najviše žrtava epidemije malih boginja!

Autor: Tanjug

Vesti

20.08.2018

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija malih boginja najteže je pogodila Ukrajinu u prvom polugodištu ove godine, dok je Srbija prijavila najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa tim zaraznim oboljenjem, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Foto: Ilustracija

U Srbiji su male boginje odnele 14 života, a smrtni slučajevi su zabeleženi u još šest zemalja evropskog regiona SZO - Francuskoj, Gruziji, Grčkoj, Italiji, Ruskoj Federaciji i Ukrajini.  

Više od 41.000 dece i odraslih u evropskom regionu SZO bilo je zaraženo malim boginjama u prvom polugodištu, što je značajno više od broja zaraženih u praktično svakoj godini u protekloj deceniji.

Najveći godišnji broj zaraženih od malih boginja, u periodu od 2010. do 2017. godine, registrovan je prošle godine - 23.927, a najmanji 2016. godine - 5.273.

Mesečni izveštaji pokazuju i da je najmanje 37 ljudi preminulo zbog malih boginja u dosadašnjem toku godine.

- Posle 2016. godine i tadašnjeg najnižeg broja zaraženih u deceniji, uočavamo drastičan porast infekcija i širenja epidemije - izjavila je direktorka Evropskog regionalnog biroa SZO Žužana Jakob.

- Pozivamo sve zemlje da odmah sprovedu sveobuhvatne, odgovarajuće mere kako bi sprečile dalje širenje zaraze - istakla je ona.

Iz SZO poručuju i da virus malih boginja može biti sprečen i da su dve doze vakcine, efektivne kod 95 posto vakcinisanih, potrebne iz godine u godinu u svakoj zajednici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading