E-CIGARETE OPASNIJE OD DUVANSKIH!

Autor:

Vesti

16.08.2018

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Elektronske cigarete i IQOS opasnije su od običnih! Ovo prvo tvrde istraživači sa Univerziteta u Birmingemu, a naš pulmolog dr Branimir Nestorović otkriva da se korišćenjem IQOS cigareta u organizam unose isparljivi sastojci duvanskog dima poput benzena i drugih gasova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- To je 100 puta gore nego pušenje običnih cigareta. Ljudi koji ih udišu imaju veće šanse da obole od karcinoma i hemijskog oštećenja pluća - navodi dr Nestorović.

Iako se dugo verovalo da su e-cigarete, koje mnogi koriste kao zamenu za obične, sigurnije i manje štetne po zdravlje, podaci do kojih je došao tim istraživača u Birmingemu otkrio je da je to potpuna neistina.

PULMOLOG NESTOROVIĆ: Sastoje se od čiste hemije, a ni sastav im se ne zna jer nije dovoljno ispitivan

Oni su utvrdili da para iz elektronskih cigareta može da ošteti ćelije koje se nalaze u plućima, a koje su od ključnog značaja za naš imuni sistem.

- Ta para onemogućava rad ćelija i tako podstiče upalu pluća. Ona oštećuje aktivnost alveolarnih makrofaga, ćelija koje uklanjaju potencijalno štetne čestice prašine, bakterija i alergena - naveli su istraživači.

I pulmolog dr Branimir Nestorović kaže za Srpski telegraf da su elektronske cigarete opasnije od običnih.

- Ono što je posebno štetno kod duvanskih cigareta nisu duvan i nikotin, već razne hemikalije koje su im dodate. Elektronske cigarete ne samo da se suštinski sastoje od čiste hemije već se njihov sastav ni ne zna jer nije dovoljno ispitivan - upozorava naš sagovornik.

Tim povodom poslali smo i pitanja kompaniji "Filip Moris", koja proizvodi IQOS cigarete, ali do zaključenja ovog broja odgovore nismo dobili.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading