SMRTONOSNI VIRUS HARA SRBIJOM, AVGUST NAJKRITIČNIJI! Ovo su simptomi groznice Zapadnog Nila!

Autor: blic.rs

Vesti

06.08.2018

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intenzivna glavobolja, ukočenost vrata, slabost mišića i dezorijentisanost simptomi su groznice Zapadnog Nila, koja se širi Srbijom zbog velikog broja komaraca. Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", na teritoriji naše zemlje registovano je 70 osoba obolelih od virusa Zapadnog Nila, koju prenose zaraženi komarci, dok je pet pacijenat umrlo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najviše obolelih je u Beogradu (30), Južnobanatskom okrugu (15), Južnobačkom (12), Zapadnobačkom (6), Sremskom (2), Srednjebanatskom (2), Podunavskom (2) i Severnobanatskom okrugu (1).

Glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila su komarci, a ove godine se čini kao da ih nikad nije bilo više. Česte padavine i vlažno zemljište stvorili su idealne uslove za razmnožavanje komaraca u većem broju nego inače.

Dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, kaže za "Blic" da je groznica Zapadnog Nila virusno oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Rezervoari za ovo oboljenje su ptice, a čovek je slepi domaćin, jer infekcija ne može da se prenosi sa njega.

- Inkubacija, odnosno period od momenta uboda zaraženog insekta do ispoljavanja prvih kliničkih simptoma bolesti varira od dva do 14 dana. U oko 80 odsto inficiranih nemamo nikakve kliničke simptome ili znakove bolesti - priča dr Maris.

Kod 20 odsto zaraženih koji imaju simptome, oni su obično slični onim kod gripa, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u grlu, zglobovima i mišićima, uvećane limfne žlezde, kao i prolazni osip. U nešto manje od jedan odsto inficiranih može se javiti teža klinička forma ovog oboljenja u smislu pojave meningitisa i encefalitisa.

RepublikaFoto: pixabay.com

Veću predispoziciju za dobijanje ovog težeg oblika bolesti imaju osobe starije od 50 godina, osobe sa hroničnom bolešću, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom.

- Ukoliko se kao simptom javi samo temperatura, to je znak da je oboljenje blago, te da nema potrebe za lekarskom intervencijom. Međutim, simptomi poput intenzivne glavobolje, ukočenosti vrata, dezorijentacije, slabosti mišića idu u prilog neuroinvazivne forme bolesti - upozorava dr Maris.

Dr Maris kaže da se svake godine najveći broj obolelih registruje u avgustu, što se očekuje i ove godine.

- Imali smo epidemiju 2013. kada je na teritoriji prestonice od ovog virusnog oboljenja obolelo 177 osoba. Sada ne očekujemo značajno veliki broj, jer velika većina inficiranih nema nikakve simptome bolesti - rekla je dr Maris.

Pošto se ubod zaraženog ni po čemu ne razlikuje od uboda običnog komarca, ljudi veoma često ne znaju da su preležali ovo virusno oboljenje. Predrasuda je, takođe, da su inficirani samo tigrasti komarci, pošto groznicu zapadnog Nila prenose i domaći komarci.

- Od 2012. godine, kada je oboljenje prvi put registrovano u našoj zemlji, do sada imamo dosta osoba koje su dolazile u kontakt sa ovim virusom i imaju zaštitu. Jer, kada jednom preležite ubod zaraženog komarca, vaš organizam formira zaštitu od ovog virusa - objašnjava dr Maris.

Glavna prevencija se, naravno, odnosi na sprečavanje uboda komarca. Treba izbegavati boravak na otvorenom u vreme kada je aktivnost ovih insekata najveća, odnosno u zoru i sumrak. Takođe, poželjno je izbegavati boravak pored reka, šuma, jezera.

Otkrivene delove tela potrebno je premazati zaštitnim kremama i sprejovima protiv komaraca.

- Veoma je važno isušivanje suvišne vode iz saksija, burića, automobilskih guma ako vam stoje u dvorištu. Odnosno potrebno je isušiti svaku površinu na kojoj se može zadržati voda duže od nekoliko dana, jer upravo ta stajaća voda služi komarcima kao mesto za polaganje jaja - upozorava epidemiolog dr Maris.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading