ZARAZILI LJUDE U PANČEVU, PA UHAPŠENI! Ovo su simptomi trihineloze - spisak najrizičnijih namirnica!

Vesti

19.12.2025

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve o opasnim parazitima.

ZARAZILI LJUDE U PANČEVU, PA UHAPŠENI! Ovo su simptomi trihineloze - spisak najrizičnijih namirnica!

Foto: shutterstock_TSViPhoto, shutterstock_Jhon Percy Ticona Mamani

Trihineloza je jedna od najrasprostranjenijih zoonoza i predstavlja ozbiljnu zdravstvenu opasnost za ljude. Oboljenje izaziva valjkasta glista Trichinella spiralis, koja se u obliku larvi nalazi u mesu zaraženih životinja.

Konzumiranje takvog mesa dovodi do infekcije ljudi.  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu su po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu uhapsili dve osobe zbog sumnje da su omogućili stavljanje u promet mesa zaraženog trihinelozom i na taj način ugrozili zdravlje za sada 18 osoba.

Uhapšeni su M. S. (72) veterinar i vlasnik jedne veterinarske ambulante u Pančevu, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nesavesno vršenje pregleda životnih namirnica, kao i D. J. (47), vlasnik jednog poljoprivrednog gazdinstva iz Pančeva, zbog sumnje da je izvršio krivično delo proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, saopšteno je iz MUP-a.

U Vojvodini, trihineloza je danas vodeće oboljenje u grupi zoonoza. Svake godine beležimo porodične epidemije, uglavnom manjeg obima, ali nisu retke ni veće epidemije povezane sa mesarskim radnjama ili nelegalnom proizvodnjom i prodajom mesnih prerađevina. Najveća epidemija zabeležena je 1985. godine u Sremskoj Mitrovici, kada je obolelo 767 osoba.

Infektivni agens i ciklus bolesti

Larve Trichinella spiralis nalaze se u poprečnoprugastim mišićima zaraženih životinja. Kada zaraženo meso uđe u organizam novog domaćina, larve se oslobađaju u tankom crevu i dostižu polnu zrelost. Ženke polažu larve koje putem limfe i krvi odlaze u mišiće, gde se učauruju i mogu ostati žive godinama, čekajući novog domaćina.

Kod čoveka se bolest razvija kroz crevnu, mišićnu i rekonvalescentnu fazu, što prati biološki ciklus parazita.

PRODAVALI MESO ZARAŽENO TRIHINELOM! Uhapšen veterinar i vlasnik jednog poljoprivrednog gazdinstva iz Pančeva!

Rezervoari, izvori zaraze i prenošenje

Sve vrste sisara mogu biti zaražene, ali najveći epidemiološki značaj u Vojvodini ima domaća svinja i divlje svinje. Zaražene životinje ne pokazuju znake bolesti, zbog čega se infekcija može otkriti samo pregledom mesa na Trichinella spiralis.

Ljudi se zaražavaju alimentarno, konzumiranjem mesa i mesnih proizvoda koji sadrže žive larve.

Epidemiološki najrizičnije namirnice su:

  • Dimljeno meso
  • Nedovoljno termički obrađeno meso
  • Kobasice

U ruralnim domaćinstvima, trihineloza se najčešće javlja tokom svinjokolja, kada se meso priprema i konzervira za sopstvenu upotrebu.

Republika

Foto: shutterstock_TSViPhoto, shutterstock_Jhon Percy Ticona Mamani

 

 

Klinička slika kod ljudi

Trihineloza kod ljudi prolazi kroz tri faze:

Crevna faza: Simptomi se javljaju nakon nekoliko dana i mogu uključivati gubitak apetita, malaksalost, mučninu, povraćanje ili proliv.

Mišićna faza (migracija larvi): Najviše larvi se zadržava u dijafragmi, međurebarnim mišićima, mišićima jezika i očnih jabučica. Simptomi uključuju visoku temperaturu, otok očnih kapaka i lica, bolnost mišića, otežano žvakanje i hodanje.

Rekonvalescentna faza: Dolazi do smirivanja upalnih procesa i učauravanja larvi; oporavak može trajati mesecima.

PRONAĐENA TRIHINELOZA U SVINJSKOM MESU U SRBIJI!

Mere prevencije i suzbijanja

Najvažnija preventivna mera je pregled mesa na trihinelu, posebno uzimanje uzorka iz krune dijafragme. Pregled mora izvršiti stručno lice iz nadležne veterinarske službe.

Do dobijanja rezultata nalaza:

  • Ne konzumirati sirovu smesu za kobasice
  • Ne jesti termički nedovoljno obrađeno meso
  • Preporučena termička obrada mesa: temperatura iznad 70°C, dovoljno dugo da se boja mesa promeni od ružičaste u sivu.
  • Hlađenje i zamrzavanje: larve se uništavaju pri -25°C za 10 dana u mesu debljine do 25 cm.
  • Deratizacija: Svinje koje imaju kontakt sa pacovima su u većem riziku od zaraženosti. Kontinuirana i sistematska deratizacija smanjuje rizik od trihineloze i drugih zoonoza.

Institut za javno zdravlje Vojvodine preporučuje da se meso uvek pregleda pre upotrebe, da se poštuju higijenske mere i da se termički pravilno obrađuje kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading