DA LI SU KOŠTICE IZ LUBENICE ZAISTA OTROVNE?
Leto bez lubenice? Teško. Ali dok svi jure za najslađim, najsočnijim parčetom, pitanje koje se provlači iz godine u godinu glasi: Šta radimo s košticama? E, na to pitanje smo odgovorili u ovom tekstu i emisiji "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.
Foto: Republika.rs
A šta kažu stručnjaci? Ako progutate nekoliko koštica, ništa strašno. Organizam će ih obraditi ili izbaciti, kao i sve drugo. Ako ih sažvaćete ili ispečete, možete dobiti nešto više: antioksidanse, korisne masti, čak i malu proteinsku dopunu. Zvuči super. Međutim, realno, ko ima vremena da prži koštice lubenice kod kuće?
Hajde da vidimo pet zdravstvenih prednosti semenki lubenice:
- olakšavaju probavu
- jačaju imunitet
- čuvaju zdravlje srca
- štite od hroničnih bolesti
Postoji, kao i u svemu, i druga strana. Iako su semenke lubenice bezbedne i hranljive za većinu osoba, kod nekih mogu da:
- izazovu probleme s varenjem
- utiču na apsorpciju hranljivih materija
- dovedu do opasnosti od gušenja (u izuzetno retkim slučajevima)
Dakle, nisu ni otrovne ni beskorisne, ali ni savršena hrana. Njihova vrednost zavisi isključivo od načina pripreme i količine. Ukoliko se pravilno koriste, mogu da budu dobar dodatak ishrani, a ako se konzumiraju neumereno, i sirove mogu da izazovu tegobe.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)