ISTRAGA ZBOG PREVARE PENZIONERA: Inspekcija češlja "Maximediju"

Vesti

15.05.2018

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga protiv kompanije "Maximedia" zbog obmane penzionera! Tržišna inspekcija protiv trgovinskog lanca pokrenula je postupak na zahtev Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) posle serije tekstova objavljenih u Srpskom telegrafu o tome kako ova kompanija obmanjuje najstarije građane prodajom robe na rate koja je čak do 30 odsto skuplja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

DVA PREKRŠAJA

- Poslali smo zahtev tržišnoj inspekciji za proveru rada firme "Maximedia" pre nekoliko dana, a istraga je pokrenuta pre dva dana. U slučaju kada mi podnesemo zahtev inspekciji, inspektori imaju rok najviše do 15 dana da završe istragu i sastave izveštaj. Očekujemo od kolega iz inspekcije da kroz 10 dana pošalju informacije o radu firme "Maximedia" - kaže Zoran Nikolić iz NOPS.

On objašnjava da firma "Maximedia" u svojim katalozima Penzioneri kod prodaje robe na rate nema istaknute cene proizvoda, a nisu ispisane ni cene za gotovinu, koje su različite.

Očekujemo od kolega iz inspekcije da kroz 10 dana pošalju informacije o radu firme

Zoran Nikolić, NOPS

- To su dva prekršaja - Zakona o oglašavanju i Zakona o zaštiti potrošača. Istaknuta cena mora biti i krajnja koju potrošač plaća. Prema novom pravilniku mora se istaći kolika je razlika u ceni ako se plaća na odloženo. Najstariji potrošači ne shvataju da je plaćanje na rate zapravo skuplje nego u kešu - kaže Nikolić.

Ovaj trgovinski lanac manipuliše i privlači kupce, mahom najstarije, uz parole "Bez učešća, kupovina bez keša, potpis, osmeh i kupljenu robu preuzimate odmah!" "Iskoristite ponudu koja važi samo do kraja maja", "Dovoljno je da donesete kupon i moći ćete da kupujete na odloženo, samo uz penzijski ček".

Foto: Srpski telegraf

U svojim katalozima firma nije istakla cene proizvoda, kao ni cene za gotovinu

ROBA 30 ODSTO SKUPLJA

Novinari Srpskog telegrafa uporedili su cene proizvoda koje ova kompanija nudi u svojim flajerima sa cenama u kešu u drugim prodavnicama i ispostavilo se da je kupovina bele tehnike, kućnih aparata i drugih proizvoda čak i do 30 odsto jeftinija kada se plaća gotovinom.

2 miliona maksimalna kazna za pravno lice koje krši Zakon o zaštiti potrošača

Primera radi, vivaks klima-uređaj za keš u prodavnicama tehničke robe košta 38.990 dinara, dok će penzioner koji kupuje na 12 rata u firmi "Maximedia" morati da izdvoji skoro 9.000 više, odnosno 47.988 dinara.

Da su prevareni, penzioneri shvate tek kada izračunaju kolika je prava cena robe koju su kupili uz penzijski ček. Na ovu obmanu redakciji Srpskog telegrafa ukazali su oštećeni potrošači.

Evidentan primer obmane

1. Beko kombinovani frižider
- na rate 26.388
- za keš 21.990
*razlika 4.400
2. Kendi veš-mašina:
- na rate 38.388
- za keš 32.000
*razlika 6.400
3. Kendi mašina za pranje i sušenje veša
- na rate 47.988
- za keš 39.990
*razlika 8.000
4. Kendi mašina za sudove
- na rate 32.388
- za keš 26.990
*razlika 5.400
5. Tesla klima-uređaj
- na rate 31.188
- za keš 25.990
*razlika 5.200

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading