PO NOVOM ZAKONU: Bahati vozači, imate MINUT da sklonite auto, inače nosi PAUK

Autor: blic.rs

Vesti

05.05.2018

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto tri minuta, koliko su do sada vozači imali vremena da pomere nepropisno parkiran automobil, sada će već posle jednog minuta pauk moći da počne sa uklanjanjem vozila.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
U prethodnoj verziji zakona, rok u kome je Saobraćajna policija mogla da donese rešenje za uklanjanje nepropisno parkiranog vozila iznosio je tri, a u ranijoj verziji zakona čak 15 minuta.

To piše u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, a u "Parking servisu" smatraju da će ova odredba pozitivno uticati na bezbednost sugrađana.

-  Ranije smo imali neprijatne situacije u kojima su ponekad zbog bahatih vozača hitne službe imale poteškoće da pacijente dovezu do zdravstvenih ustanova, a vatrogasne ekipe da pristupe objektima i započnu

gašenje požara. Pre samo nekoliko godina jedna trudnica se porodila u kolima Hitne pomoći, ispred zgrade Urgentnog centra, jer vozilo nije moglo da priđe porodilištu zbog saobraćajnog kolapsa nastalog usled velikog broja vozila, ali i nepropisno parkiranih automobila na samom ulazu u Klinički centar - navode iz JKP "Parking servis".

Uklanjanje vozila će se prekinuti ako se vozač pojavi na licu mesta i prihvati da pomeri auto, ali je dužan da snosi troškove već preduzetih radnji, kaže zakon.

Radnici JKP "Parking servis" vozila će, kao i do sada, uklanjati po nalogu nadležnog organa, koji se izdaje tek nakon isteka vremena predviđenog zakonom.

- Nadamo se da će ova mera uticati i na svest vozača koji su ostavljali svoja vozila nepropisno parkirana da bi "samo skoknuli" do obližnje prodavnice, banke, pošte, a naročito na one koji su svoje mezimce ostavljali na pešačkim prelazima ili ispred kafića u kojima provode slobodno vreme, što će svakako doprineti smanjenju broja zastoja i saobraćajnih gužvi - zaključuju iz "Parking servisa".

Šta kaže zakon

U članu 296 se navodi da "ukoliko ovlašćeno lice u kontroli saobraćaja zatekne vozilo parkirano ili zaustavljeno suprotno odredbama ovog zakona, narediće vozaču, ukoliko je prisutan, da odmah ukloni vozilo pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ako vozač nije prisutan, policijski službenik će doneti rešenje u pisanoj formi, kojim će naložiti uklanjanje vozila u roku koji ne može biti kraći od jednog minuta".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading