DANAS SLAVIMO SVEŠTENOMUČENIKA TEODOTA ANKIRSKOG: Na današnji dan je važno da se tri puta okupate hladnom vodom!

Autor:

Vesti

20.06.2024

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavna crkva danas slavi svetog mučenika Teodota Ankirskog sa sedam devojaka mučenica.

DANAS SLAVIMO SVEŠTENOMUČENIKA TEODOTA ANKIRSKOG: Na današnji dan je važno da se tri puta okupate hladnom vodom!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Teodot je bio oženjen i bio je krčmar u Ankiri za vremena cara Dioklecijana.

Iako je bio oženjen, živeo je po reči apostolovoj: 

"Odsada i oni koji imaju žene da budu kao da ih nemaju".

Krčmu je držao samo da bi mogao da što bolje pomaže hrišćanima, jer je njegova krčma bila sklonište za progonjene vernike. Teodot je tajno slao pomoć odbeglim hrišćanima po planinama i tajno prikupljao tela poginulih i sahranjivao ih.

U to vreme su bile izvedene na sud i mučene u Hristovo ime sedam devojaka, koje su završile potopljene u jezeru. Jedna od njih, sveta Tekusa, javila se na snu Teodotu i rekla mu da izvadi njihova tela iz jezera i sahrani ih. Teodot je tako učinio uz pomoć prijatelja.

No, prijatelj ga je izdao sudiji, i ovaj ga je stavio na teške muke. Sve je Teodot istrpeo. Kada mu je mučitelj celo telo pretvorio u rane, i zube mu kamenjem razdrobio, naredio je da se mačem poseče.

Kada je Teodot izveden na gubilište, mnogi hrišćani su plakali za njim, a sveti Teodot im je govorio: 

"Ne plačite, braćo, za mnom nego proslavite Gospoda našeg Isusa Hrista, koji mi pomože svršiti podvig i dušmana pobediti". 

Tada je položio svoju glavu na panj i pogubljen 303. godine.

U slavu mučenika Teodota i sedam mučenih devojka, u našem narodu se na današnji dan praktikuju određeni rituali. Danas se valja tri puta okupati hladnom vodom, kako bi se oterala smrt i nesreća, a ovo je molitva koja se izgovara:

"Bio si naslednik Apostola prestolom i zajedničar duhom, bogonadahnuto delo si našao u viđenju duhovnog uzrastanja: Zbog toga si uzdizao reč istine i radi vere si do krvi postradao, sveštenomučeniče Teodote: Moli Hrista Boga da spase duše naše."

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading