Muslimanski vernici danas proslavljaju Kurban bajram

Autor:

Vesti

16.06.2024

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugo ime za ovaj praznik je Hadži bajram

Muslimanski vernici danas proslavljaju Kurban bajram

Foto: Tanjug/AP

Muslimanski vernici danas proslavljaju prvi dan Kurban bajrama, jednog od dva najveća praznika u islamu. Ovaj praznik poznat je i kao Hadži bajram, jer tokom ovih dana blizu dva miliona muslimana ide na hodočašće u Meku i Medinu, sveta mesta islama.

Nakon izlaska sunca, muslimani su danas u džamijama klanjali bajram-namaz, čime je ozvaničen početak četvorodnevnog praznika. Specifičnost Kurban bajrama je klanje kurbana, odnosno žrtvovanje ovce ili govečeta, što prema islamskom učenju, vernika približava Bogu. Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije, Senad Halitović, objašnjava da je simbolika kurbana vrhunac zahvale Bogu i izraz spremnosti da vernici nešto daju u zalog uzvišenom Bogu. Tradicija kurbana datira još iz vremena poslanika Ibrahima (Avrama), jer je kurban njemu bio simbolika otkupa sina Ismaila.

Drugo ime za ovaj praznik je Hadži bajram zbog miliona muslimanskih vernika koji su na hodočašću, nakon čega dobijaju titulu hadžija. Hadž je jedan od temelja islama i obaveza svakom punoletnom, imućnom i razumom obdarenom muslimanu da jednom u životu obavi hadž, naglašava Halitović.

Muftija Mevlud Dudić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, uputio je bajramsku poruku vernicima, izražavajući želju da im Kurban bajram vrati veru i nadu u bolji i srećniji život. Pozvao je na slogu, zajedništvo u veri i ljubavi, i međusobno pomaganje u dobru.

Drugi dan Kurban bajrama, ponedeljak, 17. jun, je neradni dan za muslimanske vernike u Srbiji, prema zaključku Vlade Srbije. Zbog ovog verskog praznika, za jedan dan je pomereno i polaganje završnog ispita.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri u Vladi Srbije i predstavnici drugih institucija uputili su čestitke islamskim vernicima u Srbiji povodom Kurban bajrama.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading