GRAĐANI POHRLILI NA BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE! Nekima su bili spasonosni - EVO ŠTA SU SVE LEKARI OTKRILI!

Autor:

Vesti

27.05.2024

07:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktori su saglasni da je prevencija ključna za zdravlje!

GRAĐANI POHRLILI NA BESPLATNE PREVENTIVNE PREGLEDE! Nekima su bili spasonosni - EVO ŠTA SU SVE LEKARI OTKRILI!

Foto: Shutterstock

Juče su u zdravstvenim ustanovama širom Srbije, od osam do 17 sati, održani besplatni preventivni pregledi za građane i decu, uključujući i one bez zdravstvene knjižice, u organizaciji Ministarstva zdravlja. Odziv građana bio je izuzetno visok. Prema podacima u 12 sati, 3.500 građana više je obavilo pregled nego prošle nedelje u isto vreme, a do kraja dana ta brojka je porasla na više od 30.000.

Lekari iz KBC Zemun i UKC Srbije su otkrili četiri sumnjive promene za koje se sumnja da su tumorske, dok je jedna bila sa metastazama. Doktori su saglasni da je prevencija ključna za zdravlje, jer rana dijagnoza značajno povećava šanse za spasavanje života pacijenata. U ranim jutarnjim satima, lekari su na preventivnom pregledu otkrili ženi srednjih godina promenu na plućima, za koju se sumnja da je tumorska. Hitno su je uputili na Kliniku za pulmologiju na dalju dijagnostiku, a zatekli su je uplakanu ispred zgrade zdravstvenog centra.

Interesovanje građana je bilo veliko, neki su stigli već u šest ujutru, a kako su lekari bili spremni i sve organizovali sa pregledima su počeli i pre osam sati. Svi pacijenti kod kojih se tokom pregleda ili u rezultatima uočene nepravilnosti upućeni su na dalju dijagnostiku i preglede u toku ove nedelje. Oko podneva od 179 pregledanih pacijanata u UKCS kod troje su uočene promene za koje se sunja da su tumorske te su upućeni na hitnu dijagnostiku.

U KBC Zemun, na preventivnom pregledu, sedamdesetogodišnjoj ženi je otkriven tumor na plućima sa metastazama. Direktor KBC Zemun, prof. dr Dragoš Stojanović, izjavio je za Kurir da je žena bila pušač i da nije imala simptome bolesti.

Direktor Klinike za pulmologiju UKCS, ass. dr Mihailo Stjepanović, rekao je za Kurir da su u fokusu dve grupe ljudi - fizijatrijski pregledi dece i pulmološki pregledi.

- Po prvi put Ministarstvo zdravlja sa zdravstvenim ustanovama organizuje preglede dece jer deca danas imaju drugačiji stil života, gojazni su. Važno je pregledati njihov lokomotorni sistem da se vidi stanje kičme. Pozivam roditelje da decu predškolskog i školskog uzrasta dovedu na preglede kod fizijatra - ističe dr Stjepanović i dodaje:

- Bilo je pacijenata kod kojih je otkrivena astma i onih koji su upućeni kardiologu. Ovo je pokazatelj koliko je prevencija važna da bolest otkrijemo na vreme kada možemo mnogo toga da učinimo. Ako smo danas makar jedan život spasili nama doktorima to mnogo znači. Rak pluća je najčešća onkološka bolest u Srbiji zato smo stavili akcenat na ovim pregledima, savetuje se da se uradi radiografija grudnog koša svim pacijentima koji imaju više od 50 godina života i 30 godina pušačkog staža.

Dr Stjepanović naglašava i da se obavljaju i laboratorijske analize, krvna slika, pregled hormona štitne žlezde i tumor marker za prostatu PSA.

- Apelujem na građane da misle na svoje zdravlje, da ostave cigarete, prestanu da puše, a ukoliko su u rizičnoj grupi da se jave na pregled urade skrinig za rano otkrivanje raka pluća.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading