SANJALI STE DA VAM ISPADAJU ZUBI? Evo šta to znači: Psiholozi kažu jedno, a babe drugo

Autor:

Vesti

27.05.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Česti snovi

SANJALI STE DA VAM ISPADAJU ZUBI? Evo šta to znači: Psiholozi kažu jedno, a babe drugo

Foto: Shutterstock

Snovi o ispadanju zuba su česti i često izazivaju nelagodu. Psiholozi nude nekoliko načina za tumačenje ovih snova, ističući da oni obično nisu doslovni, već reflektuju dublje emocionalne ili psihološke procese.

Stomatolozi često čuju od svojih pacijenata pitanja vezana za ovakve snove. Zašto sanjamo o ispadanju zuba? Katrin Džao, stomatološkinja, smatra da su snovi način na koji mozak obrađuje probleme ili anksioznost koju doživljavamo tokom dana, iako ovi snovi verovatno nemaju direktnu povezanost sa zubima, piše Insider.

Evo nekoliko mogućih tumačenja snova o gubitku zuba:

Osećaj nesigurnosti: Ako u snu osećate stid ili anksioznost nakon što vam zubi ispadnu, to može ukazivati na borbu sa osećajem nesigurnosti, možda vezanom za probleme sa izgledom zuba.

 

Prema narodnom verovanju, sanjati da vam ispadaju zubi može biti znak emocionalne krhkosti ili promena u životu. Ovo može predstavljati simbol promene ili naglasiti potisnute sek*ualne osećaje. Može se javiti i ako osećate teskobu ili nesigurnost u svom životu, posebno ako ste zabrinuti zbog svog imidža pred drugima.

Ako sanjate da gubite zube i pokušavate ih vratiti, to može ukazivati na tendenciju izbegavanja problema ili rešavanje problema na površan način, što može dovesti do dodatnih problema.

Sanjanje o pokvarenim zubima može sugerišete da treba da promenite neke stare navike, posebno u komunikaciji s drugima.

Ako sanjate da vam raste nov zub nakon što je pokvareni ispao, to može ukazivati na nove mogućnosti u životu ili na uspešno prevazilaženje izazova.

Ispljunuti zub u snu može simbolizovati oslobađanje od nečega što negativno utiče na vaš život.

Iako su snovi o ispadanju ili truljenju zuba često zastrašujući, mogu nositi poruku koja vodi ka učenju i unapređenju.

Psihoterapeutkinja Valentina Dragomir objašnjava da ponekad ne dozvoljavamo sebi da osetimo svoju nesigurnost ili anksioznost, pa naša podsvest koristi metafore poput sna o ispadanju zuba kako bi ih izrazila.

Nalazimo se na nekoj životnoj prekretnici: Ako u vašem snu zubi ispadaju na lagani dodir, to bi moglo da predstavlja vrlo podsticajnu poruku:

- Gubitak zuba u snu mogao bi da bude znak da ulazite u novu fazu života i ostavljate starog sebe - kaže Dragomir.

Ovo tumačenje potiče od Karla Gustava Junga koji je smatrao da gubitak zuba metaforički predstavlja preporod koji nam se dešava u realnom životu.

Prema Jungu, gubitak zuba bi bio bolno iskustvo u stvarnom životu, za razliku od metamorfoze koju možete doživeti kada zatvorite jedno poglavlje svog života i otvorite novo.

Osećaj inferiornosti ili nemoći: Nedostatak zuba u stvarnom životu često je povezan sa nižim kvalitetom života, kao i niskim samopoštovanjem i lošim emocionalnim blagostanjem.

Osećaj neprilagođenosti: Da li vam se zubi u snu skupljaju, guraju i guraju, bole, sve dok na kraju ne ispadnu? U tom slučaju, verovatno se i u životu osećate podjednako neprijatno ili neprilagođeno.

- Ovakvi snovi mogu da znače da se osećate otuđeno od sopstvenog tela, porodice ili okruženja. To se dešava kada prolazimo kroz velike promene, poput selidbe ili odlaska u inostranstvo - kaže Dragomir.

Doduše, ako imate između 17 i 25 godina, možda imate ovakve snove zbog kombinacije životnih promena i bolova u vilici od impaktiranih umnjaka.

Lični rast: Da li vaš san uključuje nešto nenormalno, poput krivog ili pokvarenog zuba koji morate da izvadite?

- Ovaj san može biti znak da rastete kao osoba ili se plašite rasta ili promena. Ovo može biti vaša podsvest koja vam ukazuje da li ste ili niste spremni da se prepustite i prihvatite novu fazu svog života - napominje Dragomir.

Način na koji reagujete na gubitak zuba u snu može da ukazuje i na to kako se nosite sa ovim ličnim rastom.

Iako niko nije oduševljen gubitkom zuba u snu, možda se u stvari preispitujete da li ste se odgovorno poneli u nekoj situaciji i razmišljate o svojim sledećim koracima, ili mislite da ste na izazov odgovorili strahom i stidom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading