AKO PLANIRATE KA GRČKOJ, NE MOŽETE BEZ OVOG PAPIRA: On vam je potreban i za ulazak u Severnu Makedoniju

Autor:

Vesti

26.05.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj dokument je obevezan prilikom ulaska u još 9 zemalja.

AKO PLANIRATE KA GRČKOJ, NE MOŽETE BEZ OVOG PAPIRA: On vam je potreban i za ulazak u Severnu Makedoniju

Foto: shutterstock

Planirate li da svoj godišnji odmor provedete u Grčkoj, putujući svojim kolima, važno je da budete upoznati sa određenim pravilima i dokumentacijom koja je neophodna za putovanje preko Severne Makedonije. Naime, ukoliko nameravate da putujete preko ove zemlje, važno je da imate zeleni karton.

Ovaj dokument je takođe obavezan prilikom ulaska na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Turske, Izraela, Irana, Albanije, Tunisa i Maroka. Cena zelenog kartona je u proseku oko 2.000 dinara, a može se kupiti u osiguravajućoj kući gde je osigurano i vozilo.


Ulazak u Severnu Makedoniju za srpske državljane moguć je sa pasošem ili biometrijskom ličnom kartom. Za putovanje u Grčku, obavezan je pasoš. Takođe, važno je napomenuti da postoji Sporazum o socijalnom osiguranju između Srbije i Severne Makedonije, koji reguliše korišćenje zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, uz napomenu da se pre putovanja u Grčku savetuje uplata privatnog zdravstvenog osiguranja, čak i u najmanjim iznosima.

Osim što je zeleni karton neophodan za pokriće troškova eventualnih šteta i povreda koje možete prouzrokovati svojim vozilom u inostranstvu, on je takođe povezan sa polisom obaveznog osiguranja. Za izdavanje zelenog kartona potrebni su vam samo polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i saobraćajna dozvola. Važno je da na zelenom kartonu bude istaknut broj polise uz koju važi.

Kao zaključak, pravilna dokumentacija i osiguranje su ključni za bezbrižno putovanje kolima u Grčku. Osim toga, važno je biti informisan o svim potrebnim dokumentima i procedurama za ulazak u druge zemlje kroz koje planirate da prođete na putu ka vašem odredištu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading