Nestašica kakaoa utiče i na vašu omiljenu poslasticu – čokoladu!

Autor:

Vesti

04.06.2024

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Raznovrsnost čokoladnih proizvoda omogućava svakome da pronađe nešto što odgovara njihovim preferencijama.

Nestašica kakaoa utiče i na vašu omiljenu poslasticu – čokoladu!

Foto: Shutterstock

Nestašica kakaoa utiče i na vašu omiljenu poslasticu – čokoladu!

Proizvođači čokolade već neko vreme, suočavaju se sa izazovima održavanja kvaliteta svojih proizvoda zbog rastuće cene kakaoa. U aprilu mesecu, cena kakaoa je dostigla svoj istorijski maksimum od 12.000 dolara po tonu, u poređenju sa prosečnom cenom od 2.500 dolara po tonu u junu 2023. godine. Očekuje se da će proizvođači morati da pronađu inovativne načine za optimizaciju proizvodnje, a možda čak i razmotre prilagođivanje cene kako bi se održala konkurentnost na tržištu.

Klimatske promene ozbiljna pretnja proizvodnji kakaoa

Kakao, kao omiljena poslastica širom sveta koja potiče od kakaovca, tropske biljke koja se uzgaja u zemljama kao što su Obala Slonovače i Gana, suočava se sa ozbiljnim izazovima.

Više od 250 miliona stabala kakaoa već je umrlo zbog zaraze virusom otečenih izdanaka kakaoa (CSSVD) u Gani, dok istovremeno ekstremni vremenski uslov usled El Ninjo fenomena u zapadnoj Africi, dodatno pogoršavaju proizvodnju kakaoa u ovim regionima. Svi ovi faktori direktno su doprineli nestašici kakaoa i naglom porastu cena čokoladnih proizvoda.

Ova situacija postavlja ozbiljne izazove za proizvođače, distributere i potrošače širom sveta, a rešavanje problema zahteva hitno preduzimanje akcija kako bi se sačuvala stabilnost i održivost u globalnom lancu snabdevanja kakaom. Nestašica kakaoa povezana sa visokim cenama ove sirovine takođe može dovesti do povećanja siromaštva i socijalnih problema u regionima gde se uzgaja kakao, dok se istovremeno potrošači širom sveta mogu suočiti sa smanjenom dostupnošću omiljenih čokoladnih proizvoda i porastom cena slatkiša koji sadrže kakao.

Proizvođači (ne)odustaju od visokokvalitetnog kakaoa u čokoladi

Dok neki proizvođači pribegavaju jeftinijim zamenama za kakao kako bi smanjili pritisak rastućih troškova proizvodnje, ima i onih proizvođača koji ne odustaju od kvalitetna čokolade i koji se sa krizom bore na druge načine.

Proizvođači koji se odlučuju za održavanje visokog standarda, uprkos rastućim troškovima, smatraju da je očuvanje autentičnosti i prepoznatljivog ukusa čokolade ključ za dugoročni uspeh na tržištu. Umesto da koriste jeftinije biljne masti ili druge supstitute, oni se trude da zadrže tradicionalne recepture koje uključuju visokokvalitetan kakao buter, usled čega dolazi i do povećanja cena proizvoda.

Više od slatkiša

U Srbiji, potrošači su zadržali svoju naviku konzumacije čokolade čak i kada su cene nešto više nego ranije. Ovaj trend ukazuje na to da čokolada ima poseban značaj koji prevazilazi samo ulogu običnog slatkiša.

Čokolada je simbol tradicije i zadovoljstva, a često se percipira i kao “lek” jer njeni sastojci mogu imati umirujuće dejstvo na nervni sistem, uzrokujući otpuštanje endorfina koji podstiču osećaj sreće. Kombinacija bogatog i autentičnog ukusa čokolade kao i pozitivnog uticaja na raspoloženje čini je jedinstvenim proizvodom kojeg potrošači ne žele da se odreknu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading