NAMIRNICE KOJE ELIMINIŠU ŽELJU ZA SLATKIŠIMA: Šta da jedete umesto čokolode?

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

16.05.2024

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slatkiši i želja za njima mogu stvoriti začarani krug u kojem nagli pad nivoa šećera podstiče još veću potrebu za šećerom.

NAMIRNICE KOJE ELIMINIŠU ŽELJU ZA SLATKIŠIMA: Šta da jedete umesto čokolode?

Foto: Shutterstock

Međutim, nutricionisti tvrde da postoji način da se prekine ovaj začarani krug, a ključ je u konzumiranju zdrave hrane koja će zadovoljiti želju za slatkim bez štete po zdravlje.

Triptofan – ključni igrač u borbi protiv žudnje za slatkim

Namirnice poput paradajza sadrže visok nivo triptofana, materije koju telo pretvara u serotonin, poznatiji kao "hormon sreće". Osim toga, paradajz je bogat hromom, mineralom koji umanjuje žudnju za hranom i reguliše nivo šećera u krvi.

Jabuka – zdravi ugljeni hidrati i prehrambena vlakna

Čak i kisele sorte jabuka sadrže mnogo zdravih ugljenih hidrata, dok prehrambena vlakna u jabuci stvaraju osećaj sitosti i umanjuju glad. Takođe, kuvana jabuka posebno dobro suzbija želju za slatkim i obiluje antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Foto: Pixabay

Jabuke su idealna zamena za slatkiše

Cimet – začin koji pomaže protiv žudnje za slatkim

Cimet ne samo da ima izvrstan ukus i miris, već i pomaže protiv želje za slatkim tako što sprečava nagle oscilacije u nivou glukoze i odlaže potrebu za unosom nove porcije šećera.

Slatki krompir – za zadovoljavanje želje za slatkim i snabdevanje organizma hranljivim materijama

Slatki krompir, poznat i kao batat, ne samo da može zadovoljiti želju za slatkim, već organizmu pruža i vitamine C, D i B6, kao i gvožđe. Ove hranljive materije mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, raka i drugih degenerativnih bolesti.

U borbi protiv žudnje za slatkim, ove namirnice mogu biti od velike pomoći, omogućavajući vam da uživate u ukusnom obroku bez negativnih posledica po zdravlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading