"NA LEPOM PLAVOM DUNAVU" Sremski Karlovci - Vojvođanski biser: Idilični pejzaži i kulturno nasleđe

Autor:

Vesti

24.05.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upoznajte Sremske Karlovce, uživajte na Dunavu i saznajte šta možete raditi na ovoj reci sem kupanja.

"NA LEPOM PLAVOM DUNAVU" Sremski Karlovci - Vojvođanski biser: Idilični pejzaži i kulturno nasleđe

Foto: Tatiana Popov

Sremski Karlovci, malo šarmantno mesto na obali Dunava u sremskom delu Vojvodine, ima dugu i bogatu istoriju. Prvi put se pominju u XIV veku, a zanimljivo je da su u XVI veku pali pod Tursku vlast, koja je trajala sve do 1688. godine. Ključan događaj za ovo naselje bio je potpisivanje Karlovačkog mira, koji je uveo Sremske Karlovce u svetsku istoriju.

Foto: Zoran Milosavljević

Sremski Karlovci

 

Ovaj mir je potpisan na mestu gde je danas podignuta kapela posvećena Svetoj Gospi od mira, a interesantna činjenica je da je prvi put u svetu za pregovore korišćen okrugli sto.

Foto: Aleksandar Milutinović

Sremski Karlovci

 



Sremski Karlovci su udaljeni oko 77 km od Beograda, a put do ovog šarmantnog mesta automobilom se savladava za sat vremena vožnje. Postoje različite varijante za putovanje, a vozači često biraju da se isključe na Maradiku i nakon toga imaju još oko 20 minuta vožnje do Sremskih Karlovaca.

Foto: Aleksandar Milutinović

Sremski Karlovci

 

Dunav, opevan u čuvenoj kompoziciji Johana Štrausa mlađeg "Na lepom plavom Dunavu", predstavlja inspiraciju i prirodno bogatstvo. Sa ukupnom dužinom od 2.888 kilometara, ova reka prolazi kroz srpske planine, ravnice, gradove i sela, te je jedna od najpopularnijih reka za rečno krstarenje ne samo u Evropi, već i širom sveta.

Republika

Foto: Dragan Vildovic

Dunav kod Sremskih Karlovaca

 



Rezervat biosfere Bačko-Podunavlje, koji se nalazi duž Dunava, predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku reke. UNESKO je 2017. godine uvrstio ovaj rezervat na Svetsku listu rezervata biosfere, a posetioci mogu da posmatraju brojne biljne i životinjske vrste, istraže retka prirodna staništa i uživaju u netaknutoj prirodi.

Sliv Dunava se smatra važnim gastronomskim centrom i jednim od najboljih područja za proizvodnju vina u Evropi. Posetioci mogu uživati u degustaciji čuvenih fruškogorskih vina, bermeta, ausbruha, ali i vina iz srpske prestonice, Smedereva i Negotinske krajine, upareno sa lokalnim specijalitetima krajeva iz kojih potiču. Ovo je prilika da se otkrije bogatstvo ukusa i tradicije ovog područja.

Na Dunavu se nalazi i srpsko Koh Chang (Ko-Čang) nadomak Sremskih Karlovaca, do njega se ide čamcem, a kako kročite na peščanu plažicu imate utisak kao da ste otišli u neku egzotičnu zemlju. Ovo ostrvo lokalci zovu još i "Majmunsko ili Karlovačko ostrvo", ali i "Dunavski Maldivi".

Mnogi tamo kampuju, uživaju u netaknutoj prirodi, susretu sa raznim vrstama ptica i ambijentu dostojnom “modernih Robinzona" Tu su ležaljke, “instalacije” od drveta, klupice... Plaža je peščana i obala je veoma plitka, ali ipak treba imati na umu da je ovo divlja plaža gde nema spasilaca niti hitne službe, sami odgovarate za svoju bezbednost tokom kupanja i boravka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading