JEDNU STVAR SVI RADE U AUTOMOBILU, A U GRČKOJ ĆETE PLATITI KAZNU OD 1.500 EVRA! Dobro se informišite pre puta, SVE JE POOŠTRENO!

Autor:

Vesti

17.05.2024

06:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grci povećali kazne za prekršaje!

JEDNU STVAR SVI RADE U AUTOMOBILU, A U GRČKOJ ĆETE PLATITI KAZNU OD 1.500 EVRA! Dobro se informišite pre puta, SVE JE POOŠTRENO!

Foto: Shutterstock

Planirate putovanje u Grčku sopstvenim automobilom? Onda je važno da budete svesni visokih kazni za saobraćajne prekršaje. Vožnja pod dejstvom alkohola može vas koštati od 78 do čak 1.200 evra, dok vožnja bez sigurnosnog pojasa nosi kaznu od 350 evra.

Takođe, nevezivanje sigurnosnog pojasa, nepropisno parkiranje, kao i korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje takođe su kažnjivi prekršaji. Važno je napomenuti da novi i stroži zakon o drumskom saobraćaju u Grčkoj važi već šest godina, a broj saobraćajnih policajaca na putevima i ulicama je znatno povećan, što je dovelo do beskompromisnog kažnjavanja prekršilaca.


Stroge kazne i česte kontrole

Prošlogodišnja iskustva naših turista u Grčkoj pokazuju da su kontrole saobraćaja česte i da su kazne drakonske. Povećan je broj radara na glavnim saobraćajnicama, a prvi radar na koji ćete naići nakon graničnog prelaza Evzoni, ka Solunu, često predstavlja iznenađenje za turiste iz Srbije. Takođe, važno je znati da u Grčkoj više ne postoji mogućnost umanjenja kazne ukoliko se plati u roku od 10 dana, što je bio slučaj prethodnih godina.


Kazne i u susednim državama

Ukoliko putujete u Grčku preko Severne Makedonije ili Bugarske, važno je biti upoznat sa kaznama za saobraćajne prekršaje u tim zemljama. Na primer, vožnja pod uticajem alkohola u Severnoj Makedoniji može vas koštati od 250 do 400 evra, dok isti prekršaj u Bugarskoj nosi kaznu od 255 do 510 evra.

Spisak kazni

  • Vožnja pod uticajem alkohola - od 78 do 1.200 evra
  • Prekoračenje brzine u naseljenom mestu do 20km/h - 100 evra
  • Prolazak kroz crveno svetlo na semaforu i preticanje preko pune linije – 700 evra
  • U Grčkoj drakonske kazne za saobraćajne prekršaje važe već šest godina.
  • Nevezivanje sigurnosnog pojasa – 350 evra
  • Nepropisno parkiranje - od 40 do 80 evra
  • Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje – 100 evra
  • Pušenje u vozilu ukoliko je u njemu dete mlađe od 12 godina – 1.500 evra i oduzimanje vozačke dozvole.

Pravila za prevoz dece

Posebnu pažnju treba posvetiti pravilima vezanim za prevoz dece. U Grčkoj, deca mlađa od 12 godina moraju biti u odgovarajućem sedištu ili busteru, dok je za decu stariju od 12 godina i višu od 135 centimetara dovoljan normalan sigurnosni pojas. Takođe, važno je napomenuti da je zabranjeno da se deca starija od 3 godine i niža od 150 centimetara voze na prednjem sedištu vozila.

Vožnja u inostranstvu može biti izazovna, posebno kada su u pitanju visoke kazne za saobraćajne prekršaje. Stoga, pre putovanja, važno je detaljno se informisati o pravilima i propisima zemlje u koju se putuje, kako bi se izbegle neprijatnosti i dodatni troškovi.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading