DUHOVNA RADOST NA ANINOM GROBU: Kako je govorio autor dokumentarca o VASILIJU OSTROŠKOM

Autor:

Vesti

12.05.2024

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj rodne kuće Svetog Vasilija je drvo koje se zove košćela, za koje se u narodu veruje da je staro više od 500 godina

DUHOVNA RADOST NA ANINOM GROBU: Kako je govorio autor dokumentarca o VASILIJU OSTROŠKOM

Foto: youtube.com/TV Hram

Kraj rodne kuće Svetog Vasilija je drvo koje se zove košćela, za koje se veruje da je staro više od 500 godina

Snimajući kadrove, išli smo životnom putanjom i stazom kojom je hodio svetitelj, želeći da pružimo što više autentičnih svedočanstava o njemu, ispričao je 2021. veroučitelj Branislav Ilić. On je tada, povodom 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija Ostroškog, sa ekipom TV Hram, televizije Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, snimio dokumentarac o velikom svetitelju, a o tome je govorio za Politiku u tekstu čije delove prenosimo.

Mnogobrojni sagovornici ekipe filma pričali su o svecu, od patrijarha srpskog Porfirija do devojčica Anastasije i Dunje, koje odrastaju u Ostrogu.


Sniman tokom letnjih meseci 2021, dokumentarni film "Sveti Vasilije Ostroški, svedok vaskrsenja" premijerno je prikazan na Festivalu hrišćanske kulture u Zaječaru.

- Ovaj film je saborno delo, mnogi su svojim predlozima, mišljenjem i sugestijama ugradili sebe u dokumentarac. Snimajući kadrove za film, išli smo životnom putanjom i stazom kojom je hodio Sveti Vasilije. Prva tačka je bilo mesto Mrkonjići, gde je svetitelj rođen i gde se nalaze temelji njegove rodne kuće, a u ove naše dane tu nastaje ženski manastir. U neposrednoj blizini rodne kuće Svetog Vasilija nalazi se stari hram Svetog oca Nikolaja, koji, prema predanju, postoji još od vremena Svetog Vasilija, i gde je on, prema verovanju, i kršten. Svega nekoliko koraka od crkvice nalazi se grob Ane Jovanović, majke Svetog Vasilija. Nažalost, nije pronađen grob njegovog oca Petra. Prava duhovna radost za mene bila je poseta grobu njegove majke: isti osećaj u srcu je bio i kraj groba svetiteljeve majke i kraj ćivota Svetog Vasilija. Tu smo, baš kraj rodne kuće Svetog Vasilija, imali priliku da od jednog brata čujemo o celom tom podneblju, ali i o jednom drvetu, koje se zove košćela, za koje se veruje da je staro više od 500 godina i da je sa njega svetac ubirao plodove - opisao je Branislav Ilić.

Foto: privatna arhiva

Branislav Ilić

 

Stalno prisutan u životu autora

- Sebi sam stavio kao zadatak da dam neki doprinos godišnjici 350 godina od upokojenja Svetog Vasilija jer sam vezan za tog svetitelja, koji je neprestano prisutan u mom životu, na ovaj ili onaj način, opisao je Ilić.
Kako je rekao, on najranije detinjstvo povezuje s odlaskom u Ostrog i uvek se ponovo vraća toj svetinji.

Foto: youtube.com/TV Hram

 

 

Kako dodaje, ekipa je zatim snimala Manastir Zavalu, gde je svetac primio monaški čin, Tvrdoš, gde je nastavio svoje služenje crkvi i Bogu, Nikšić, gde je kao mitropolit stolovao, te Ostrog, gde se povukao i živeo kao pravi podvižnik.

- Boraveći u Ostrogu, upoznali smo dve devojčice - Anastasiju i Dunju, čiji roditelji rade već više decenija u Manastiru Ostrog. One imaju 14 godina i, kako kaže Anastasija, otkad znaju za sebe, znaju i za Manastir Ostrog i Svetog Vasilija. U samom manastiru snimili smo još nekoliko svedočanstava poklonika koji su se te večeri našli u svetinji. Posebno su bili dirljivi momenti kada vidite da ljudi s jednim izrazom lica ulaze u manastir, u crkvicu gde su mošti svetitelja, a potpuno drugačiji izlaze iz nje. Ono što smo uživo videli i osetili to ne može da se prenese rečima - rekao je pre tri godine katiheta Branislav Ilić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (1)

Loading
nino vlacic

12.05.2024 14:39

greska u koracima.koscela je stara 500g plus 36g a rodjendan koscelin je 27 juna 2024g.